Lystring - medlemsblad för föreningen Lysator


Nummer 26, 16 november 1996.
Sammanställt av: Jens Larsson <jens@lysator.liu.se>
Email till redax: lystring@lysator.liu.se

Innehåll:


Ny Redaktör

På Lysators höstmöte 1996 blev jag, Jens Larsson, utsedd som redaktör för Lysators nyhetsblad, Lystring. Och nu är det alltså dags för mitt första utskick. Jag har varit medlem i Lysator sedan -91 och har under en stor del av den tiden varit med i styrelsen på ett eller annat sätt. Jag hoppas att under året kunna skicka ut detta nyhetsbrev någorlunda regelbundet och informera om vad som händer inom Lysator.

(av Jens Larsson)


FOO-invigning

Den 28 november är det äntligen dags att med pompa och ståt inviga den nya datorhall, FOO-hallen, som Lysator har fått på FOA. Efter mycket hårt arbete är nu den finaste datorhall och det bästa nätverk Lysator haft på många år äntligen i full drift. Det ska vi fira med en trevlig middag på Herrgår'n med inbjudna sponsorer. Programmet för dagen ser ut så här:
   15.00-17.00	Eventuellt en föreläsning. Mer info kommer.
   17.30	Invigning av FOO-hallen innanför ingång A på FOA.
   17.45-18.45	Visning av FOO-hallen. Ta chansen och se insidan på
		stället där nästan all Lysator datorkraft är samlad!
   19.00-sent	Stor galamiddag på Herrgår´n. 
Givetvis tar du chansen att vara med på på både invigningen och efterföljande middag, som självklart är till självkostnadspris.
	Meny
	----
alt 1:	Irländsk öltoast
	Fläskfile nobis, bearnaisesås, råstekt potatis
	Glass, hemlagad sås (choklad kola el hallon)
	Pris: 140

alt 2:	Tomatsallad med rosenbröd
	Halstradm ungsstekt lax, hollandaisesås, kokt potatis
	Kladdkaka, vaniljsås, vispgrädde
	Pris: 120 kr	

Dryck:	Rött vin	50	Starköl		25
	Vitt vin	50	Läsk/Lättöl	10
Vid allergier eller vid önskemål om vegetariska rätter, kontakta mig.

Om du vill vara med så anmäler du dig lämpligast med ett e-mail till: jens@lysator.liu.se. Ange ditt namn, menyalternativ, dryck och om du pär allergisk mot något. Sista anmälningstid är söndagen den 24/11 klockan 23.59. Betalning sker till postgiro: 88 56 69-2

OBS! Bindande anmälan! OBS!

Ta chansen och gå på en av Lysators sällsynta middagar och få träffa och umgås med alla kända namn inom föreningen!

(av Jens Larsson)


UppLYSning

UppLYSning är namnet på Lysators föredragsserie som började under hösten 1995. Föredragen är öppna för alla intresserade och behandlar en mängd intressanta ämnen. En del föredrag vänder sig till dig som är nybörjare inom området, medan andra vänder sig dig som redan kan en del.

Resterande program för hösten 1996:

20/11: Datakompression (Niels Möller)
Hur fungerar gzip och liknande program som komprimerar och packar upp data? Finns det någon gräns för hur bra de kan bli?

27/11: Ämnet ej bestämt än.

4/12: Multi User Dungeons (Mats Carlberg)
Vad är MUD? Varför är det så intressant att hålla på med? Här har alla vi andra en chans att få en inblick i MUDdarens värld!

11/12: RXML och Roxen (Peter Bortas)
Roxen är namnet på den WWW-server som körs på Lysator. Den är utvecklad av avknoppade Lysiter på Informationsvävarna AB. Roxen låter dig använda RXML, en utökad form av HTML som förbehandlas på servern. Lär dig utnyttja detta för att göra bättre WWW-sidor!

Plats: Estraden, seminarierum på våning 2 i E-huset
Tid:   onsdagar 18-20
Alla intresserade är välkomna till dessa föredrag!

För mer information, se http://www.lysator.liu.se/upplysning

(av Kent Engström)


IP-nummerbyte på RydNet:

Den 8/11 bytte RydNet IP-adresser för tredje gången under projektets gång. Alla gånger detta skett har det på något sätt berott på positiva händelser: Första gången var det för att RydNet växte kraftigt, under en tid då detta verkligen behövdes. Andra gången var det för att kunna använda den nya fiberanslutningen effektivt. Den här gången var anledningen att vi äntligen slipper den brandvägg vi haft mellan oss och resten av världen (utom södra SUNET).

Om du har frågor om vad bytet innebär för dig som ansluten kan du ställa dem i LysKOM (mötet "RydNet Teknik") eller skicka e-post till kent@lysator.liu.se.

(av Kent Engström)


Nya diskar

Efter en del testande och formaterande av de nya diskarna från SUN och KTH håller de nu på att tas i drift. Användarkonton på Lysator flyttas efter hand över till de nya diskarna för att minska belastningen på de gamla. Vår förhoppningen är att vi inte ska drabbas av fulla diskar på ett par månader(fan tro't).

I samband med flytten ändras även diskstrukturen en aning och alla användarkonton kommer i fortsättningen att finnas under /home/ istället för /home/uX/ med länkar under /users/. De flesta kommer troligen inte att märka av ändringen alls förutom att man inte inte längre kan lista alla användare på Lysator med "ls /users".

(av Jens Larsson)


Rötter till Lysator sökes

Finns det några intresserade medlemmar i Lysator som skulle vara intresserade av att hjälpa till med skötseln av datorsystemen? Vi söker en 2-3 stycken nya personer. Helst personer som bara har varit här på LiU i max 2-3 år. (det är _inte_ fler stofiler vi behöver :-)

Det är bra om man känner att man behärskar Unixsystemen hyggligt bra och gärna har haft en del vana av att sätta upp liknande system (tex Linux).

Skicka ett email till root@lysator.liu.se och beskriv vem du är, vad du kan och vad du är intresserad av att göra (hårdvara, mjukisvara, dokumentation, annat).

(av Peter Eriksson)