Lystring - medlemsblad för föreningen Lysator


Nummer 21, 17 maj 1996.
Sammanställt av: Johan Magnusson <johan@lysator.liu.se>
Email till redax: lystring@lysator.liu.se

Innehåll:


Lysator tvåa i Sajt-SM

Lysator placerade sig på en hedersam andraplats i årets Sajt-SM som arrangerades av bland annat tidningarna Ny Teknik och Datateknik. För mer information kan man beskåda sidorna på:
	http://www.et.se/sajtsm

Ny medlemsavgift

På Lysators vårmöte beslutades det om förändring av medlemsavgiften till 224:-. Detta gäller från och med mötet, och även om du tidigare fått påminnelser om att betala in 192:-.

Ny datorhall till Lysator

Tack vare ekonomiskt stöd från Linköpings Universitet kommer Lysator att flytta sitt datorbestånd i nuvarande datorhallen i Q-huset samt datorhallen i B-huset till en ny datorhall i FOA-huset. Flytten kommer om allt går vägen att äga rum i sommar, och detta kommer att medföra stora driftsstörningar. Vi kommer senare att meddela närmare tidpunkt för flytten. I samband med flytten hoppas vi kunna genomföra en flytt av Lyators backbone-nät till ett 100MBit-nät.

Lysators vårmöte

Lysators vårmöte ägde rum enligt planerna i ISYs seminarierum. En fylligare rapport kommer då protokollet är justerat. Ny styrelse valdes enligt följande:
Ordf Erik Persson erik@lysator.liu.se
Kassör Johan Magnusson johan@lysator.liu.se
Sekreterare Fredrik Noring noring@lysator.liu.se
Ledamot Robin von Post robin@lysator.liu.se
Ledamot Peter Bortas zino@lysator.liu.se
Ledamot Jens Larsson jens@lysator.liu.se
Ledamot Niels Möller nisse@lysator.liu.se

Projekt Runeberg expanderar

I ett samarbete med biblioteket på Linköpings Universitet har en deltidsanställd redaktör anställts för att driva Projekt Runeberg. Lisa Hallingström <lisa@lysator.liu.se> har tagit denna post i besittning under våren och sommaren, och till sin hjälp har hon ett par nya datorer samt ett rum i D-huset.

Sista UppLYSning för säsongen

22/5: Raytracing med Ture Pålsson

Raytracing är en lättimplementerad och kraftfull teknik för att generera realistiska bilder med en dator. Tekniken har gjorts populär av otaliga freeware-program. Denna UppLYSning är tänkt att presentera grunderna för hur det hela fungerar samt ge några tips för egen hacking.

Efter föredraget förflyttar vi oss till D-huset för att ta en titt på Projekt Runebergs nya lokal. UppLYSning bjuder på fika.

Förkunskaper: programmering i något språk och en dos linjär algebra.

Ture Pålsson är D-teknolog, Lysit, obotlig hacker och raytracingfanatiker.

Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på onsdagar klockan 18-20 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/

Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.


RydNet expanderar

Ryd F inkopplat till RydNet via radiolänk

Onsdagen den 15 maj kopplades Ryd F in till resten av RydNet och därigenom omvärlden via en radiolänkförbindelse på 512 kilobit/s. Det är radiolänkantennen som satt på B-husets mast som flyttats till Ryd F. Den andra antennen sitter kvar på Björnkärrsgatan 4 och är kopplad till samma fiberswitch som resten av RydNet.

Tyvärr kan vi inte ansluta fler personer i området än de som redan är anslutna, eftersom Stångåstaden inte tillåter det.

Kontakta Niels Möller <nisse@lysator.liu.se> eller Stefan Wallström <stewa@lysator.liu.se> för mer information om RydNet i Ryd F.


Be, Inc. visade BeBox

Den 9 maj kom tre representanter från Be Europe i Frankrike till Linköping, inbjudna av Lysator. På eftermiddagen presenterade de företaget och dess första produkt, datorn BeBox, i en till bristningsgränsen fullsatt föreläsningssal.

BeBox är en maskin med två PowerPC 603 och har ett helt nyskrivet operativsystem, BeOS, som gör sitt bästa för att processorerna ska kunna leverera maximal prestanda. Vid presentationen kördes bland annat tre filmer i olika fönster, samtidigt med ett mandelbrotprogram och ljud mixat från två källor. Ville man när allt detta kördes flytta runt det fönster som en av filmerna spelades upp i, gjordes detta utan någon märkbar fördröjning, samtidigt som filmen fortsatte att gå i fönstret medan det flyttades. Demonstrationer i stil med detta drog ner kraftiga applåder från den ca 350 personer starka publiken.

Representanterna från Be Europe, Jean Calmon, Christophe Droulers och Georges-Edouard Berenger, var mycket nöjda med besöket. De var positivt överraskade över intresset och hade aldrig tidigare haft en presentation inför en så stor publik.


wArEz, LyZiTeR!

Varför är det så fullt på Lysators diskar?

En anledning:

bash# ls -la /home/u12/fryngel/.public
total 130882
-rw-r--r--  1 fryngel lysator 7391221 May 4 18:00 game1.zip
-rw-r--r--  1 fryngel lysator 8016024 May 4 18:05 game2.zip
-rw-r--r--  1 fryngel lysator 27563642 Apr 27 16:01 WAREZFILE.ZIP
-rw-r--r--  1 fryngel lysator 1988246 Apr 27 14:07 wingazonk.zip

Piratkopiering är inte tillåtet på Lysator.
Du får inte ha piratkopior på Lysators diskar.

I bästa fall är det bara ett dåligt sätt att använda Lysators resurser. I sämsta fall leder det till att vi får besök av BSA, Expressen och Linköpingspolisens piketstyrka..

Konton där piratkopior hittas kommer att stängas.