Lystring - medlemsblad för föreningen Lysator


Nummer 19, 15 mars 1996.
Sammanställt av: Johan Magnusson <johan@lysator.liu.se>
Email till redax: lystring@lysator.liu.se

Innehåll:


Lysators WWW-server nominerad igen!

Lysator har blivit nominerade till Sajt-SM 96, en upprepning av den tävling som vi vann förra året. Konkurrensen är antagligen hårdare i år, men vi hoppas på nya framgångar.


UppLYSning debatt

Kommande onsdag, dvs i inledningen av läsperioden, anordnar Lysator och IDA en paneldebatt på temat "Yttrandefrihet och ansvar i elektroniska media". Ämnet är aktuellt bland annat på grund av ökad publicering av studenters egna WWW-sidor - vilken policy ska universitetet ha till dessa?

Arrangemanget är öppet för alla, och tar plats klockan 17-20 i C4.


Lysators jukebox -- Nu i stereo med CD-kvalitet

Lysators jukeboxsystem kan numera spela ljud i stereo med CD-kvalitet. Dock så går inte direkt ljudet raka vägen till Q-hus inevånarna, utan det följer följade intrikata väg:

När jukeboxdemonen (som kör på datorn Lystra) får en förfrågan om en MPEG kodad ljudsnutt, så skicar den en förfrågan om filen till en demon som kör på datorn hanna. Den demonen startar sedan en maplay process som läser in datan från den disk som filen ligger på (via NFS), packar upp det hela och skickar tillbaka resultatet till jukeboxdemonen på lystra. Den demonen skickar sedan ljudet till ljuddevicen, som skickar ut det på vårt fina (inte riktigt standard) ljudkort som är kopplat till högtalarsystemet i Q-Huset.

Devicen och alla demoner och klienter är skrivna av Lysiter. För mer info om det kan du läsa mötet 'Hackers (@) Lystra' och 'Jukebox (@) Lysator' i LysKOM. En WWW-sida finns på http://www.lysator.liu.se/~jukebox.


Runebergs bibelutgåva nu komplett

Projekt Runebergs utgåva Svenska Bibeln av 1917 års översättning är nu komplett. Detta har tagit flera år i anspråk, och involverat en mängt människor.


Påminnelse - medlemsavgift

I februari gick det ut påminnelse till en hel del människor som inte betalat medlemsavgift på ett tag. Om du är en av dessa, och ännu inte betalat - kom ihåg att göra detta snarast!

För de som tycker det vore smidigare att kunna betala kontant utan att springa till posten finns möjligheten att betala kontant direkt till kassören:

Måndag, 25/3: 17-18
Onsdag, 27/3: 17-18

Plats: Q-husets fikarum.


Gamla Lystring

Kom ihåg att gamla Lystring arkiveras av föreningen. Radera gärna dina gamla Lystring för att spara diskutrymme. Lystring finns också på WWW.


Konverterad till html av David Hedbor ZSH20080815 <neotron@lysator.liu.se>.