Lystring - medlemsblad för föreningen Lysator


Nummer 16, 1 februari 1996.
Sammanställt av: Johan Magnusson <johan@lysator.liu.se>
Email till redax: lystring@lysator.liu.se

Innehåll:


Guldregn över Lysator

Solen skiner som alltid på Lysator, och speciellt mycket har den LYSt på oss de senaste veckorna. Vår favoritsol är Sun Microsystems, som donerat än mer utrustning till oss. Vid en hämtresa till Sun i Stockholm fredagen den 19 januari medfördes en del utrustning tillbaka. Lysator lämnade 2 stycken kompletta Sun3-servers samt ett defekt 4/400-cpukort i utbyte mot:


Telia donerar dator

Telia Research i Haninge har donerat en Sun4/330 med 700MB disk. Till maskinen hörde också: Utöver detta fick vi också två 19"-skärmar -- en gråskale, och en färg. Tigget arrangerades via kontakter knutna genom Lysators Svenskmud-projekt.


Nya burkar

Då prylarna från tiggen ovan fördelats ut har vi följande nya maskiner: Namn Typ Minne (Mbytes) Tintin Sun 4/490 192 Tingeling Sun 4/460 256 Lystra Sun 4/330 32 De två förstnämnda maskinerna är avsedda att vara CPU-servers, och är lämpliga maskiner att köra emacs, netscape och annat "tungt" på. Även Lystra är CPU-server tills vidare (dock pågår en del utveckling av device drivers för hennes videokort, vilket gör att hon stundom går upp och ner rätt ofta, även med lysatormått mätt). De andra Ti*-maskinerna har delat med sig lite av sitt minne till de nya, vilket gör att de numera har följande mineskonfiguration: Namn Typ Minne (Mbytes) Tiny Sun4/490 224 Tina Sun4/490 192


Byte av newsserver

På grund av kompabilitetsproblem mellan de gamla scsi-kontrollers, och den nya programvara vi använde för newsy under Solaris 2.4, har news-servern varit nere under en tid. Söndagen den 21 togs dock den Sun4/690 som nämns ovan i drift som ny newsserver. Totalt diskutrymme på den nya maskinen har i samband med uppgraderingen dessutom ökat ganska markant.


Aktuell RydNet-statistik

Total antal personer i registret:    199
  Anslutna nu:               180
    Klass A (ethernet):           170
    Klass B (terminal):           10
    Ryd F:                  8
    Ryd E (och övrigt):           172
  Väntar på anslutning:          8
  Tillfälligt oanslutna:          1
  Vilande/ej anslutningbar:        10
Vill du se mer statistik? Vill du kolla vilken datortyp som är vanligast på RydNet och vilket OS som är mest använt? Rikta då ditt WWW-program på http://www.lysator.liu.se/rydnet/reg/.


UppLYSning under våren

Lysators populära föredragsserie UppLYSning fortsätter under våren. Rumtidkoordinater: Onsdagar klockan 18-20 i IDA:s seminarierum Estraden, på andra våningen i E-huset.

På programmet för resten av våren står än så länge:

14/2: Objective C (Niels Möller)

C kan objektorienteras på mer än ett sätt. Hör om alternativet till C++.

21/2: Hackerkultur och hackerslang (Mikael Cardell)

Finns det en särskild kultur och en särskild slang bland hackers? Hur är det i Sverige? Kom, lyssna och diskutera!

28/2: Socketprogrammering i C under Unix (Thomas Bellman)

Vill du skriva ett program som kommunicererar över TCP/IP-nätverk? Under detta föredrag lär du dig grunderna för nätverksprogrammering.

6/3: Matlab (Gunnar Farnebäck)

Ett matematiskt programmeringsspråk.

Kom med förslag! Skicka tips på ämnnen och föredragshållare till upplysning@lysator.liu.se


Javakurs

Lär dig Java!

Om du inte har varit instängd i ett mörkt rum det senaste halvåret så har du fattat att Java är ett hett ämne i IT-världen. Vill du själv pröva att programmera Java, istället för att bara lyssna på alla buzzwords och flummiga presentationer? Hjälp då dig själv att komma igång med Lysators Javakurs!

Kursform

Föreläsningar + kursmaterial + uppgifter som delas ut vid föreläsningstillfällena (och elektroniskt, så klart). En uppgift ska lösas och rättas per gång. Slutligen ska en deluppgift lösas enskilt, där flera deluppgifter bildar ett större program.

Tyvärr ger Lysators kurser inga akademiska poäng.

Preliminär kursplan

13/2: Första tillfället

Applets, syntax, metoder, callbacks, bilder, inbyggda typer, uttryck.

27/2: Andra tillfället

Klasser, instanser, arrayer, inbyggda bra-att-ha-klasser.

12/3: Tredje tillfället

Trådar, felhantering.

26/3: Fjärde tillfället

awt, nätverksprogrammering.

Hur får jag mer information?

Hur anmäler jag mig?


Lysators FTP-server

Lysators ftp-server speglar numera en del intressanta saker. En hel del Linux-betonat, men även ett flertal paket som kan byggas på i stort sett vilken Unix-smak som helst. Ta en titt på http://ftp.lysator.liu.se/html/mirror.html.


Kvartersbibliotek Q

På Lysators höstmöte beslöts att utöka vårt förråd av datorlitteratur för en större summa pengar. Böckerna är tänkta att stå i Q-huset, och fungera som näring för alla kunskapstörstande Lysiter.

Nu är det dags att bestämma vilka böcker som ska köpas in och för att förbereda detta vill vi ha in förslag på böcker att köpa in. Om du har ett förslag på en bok som du tror skulle passa i Q-huset, skicka då ett mail till adressen libq@lysator.liu.se och ange följande (eller åtminstone så mycket du kan):

    Bokens titel
    Bokens författare
    Förlag
    ISBN-nummer
    Ungefärligt pris (inte så viktigt)
Längre fram i vår kommer vi att sätta igång med urvalet av böckerna. Detta kommer troligen ske genom någon form av röstning där alla får vara med. Mer information om detta kommer senare.

För att se vilka böcker som redan finns på vår lista, och information i övrigt om detta projekt, kan du titta på WWW.

/ David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>


Konverterad till html av David Hedbor ZSH20080815 <neotron@lysator.liu.se>.