Lystring - medlemsblad för föreningen Lysator


Nummer 15, 18 januari 1996.
Sammanställt av: Johan Magnusson <johan@lysator.liu.se>
Email till redax: lystring@lysator.liu.se

Innehåll:


Ny donation från Sun!

Den 5:e januari mottog Lysator sin största donation någonsin -- en SPARCserver 1000. Donator var självklart Sun Microsystems AB, med vilka vi har haft ett långt och fruktbart samarbete. Maskinen anlände bestyckad med:

Maskinen levererades med Solaris 2.5 server som operativsystem. Maskinen ska inte användas för vanliga körningar.

Efter namnsdagsbarnet den 5:e januari döptes maskinen till hanna. Hon kommer att tjänstgöra som Lysators nya WWW-server. Föreningen tackar förutom Sun även Mats Rundqvist <mats@lysator.liu.se>, som länge arbetat med detta tigg.


WWW-servern flyttad till hanna

Lysators WWW-server har flyttats till den nya maskinen hanna. Det ska gå utmärkt att komma åt samma information som tidigare via URL http://www.lysator.liu.se men med undantaget att det numera går betydligt snabbare!


UppLYSning om Java!

Onsdagen den 24 januari kommer årets UppLYSningsserie att dra igång, och inleds med två timmar om språket Java, vilket används bland annat för att skapa nya och bättre interaktiva WWW-sidor. Mattias Wingstedt kommer att ge en introduktion.
 Plats: Estraden, E-huset
 Tid:   18.00


Stillestånd på newsfronten

newsy, vår gemensamma newsserver, har varit otillgänglig sedan ett antal dagar. Vi hoppas att kunna ha maskinen i drift efter kommande helg.


Hur man byter lösenord

Kom ihåg att byta ditt lösenord med jämna mellanrum. Numera bör det gå att byta även via Lysators sun4-maskiner. Kommandot du använder är 'yppasswd'


FTP-servern har flyttat

Lysators ftp-server har flyttat från maskinen estragon till prostetnic. Om du hade filer som du gjorde tillgängliga via Lysators ftp-area - gör en koll att allt kommit med i ett skick du är nöjd med. Den gamla ftp-arean är fortfarande åtkomlig under /export/ftp på estragon.

I samband med flytten av ftp-servern fick vi en del ny disk att ha vårt ftp-arkiv på. Detta har gjort att det numera ligger en hel del Linux-saker under /pub/linux. Ta dig gärna en titt!


wowbagger -- en ny VAX i drift

Wowbagger är en nästan identisk dator i jämförelse med prostetnic, som togs i drift strax före jul. wowbagger är en VAX 6420 med 192MB RAM. Då wowbagger inte har några andra sysslor i systemet, är det en lämplig maskin att köra program på.


Projekt Runeberg

Projekt Runeberg hämtar nu nya krafter efter spurten.

30 titlar lades helt eller delvis upp under de sex veckor vi hade på oss från det att lagförslaget gick igenom hos lagutskottet och till nyår. En hel del av dessa titlar behöver korrekturläsas innan de kan anses klara.

Projekt Runeberg fick många nya kontakter som ville hjälpa till, vilket var mycket glädjande.


LysKOM

För att få reda på det mesta som händer inom Lysator rekommenderar Lystring-redaktionen 3-5 timmars LysKOM-användande per dag. Se mer på WWW: http://www.lysator.liu.se/lyskom/

Intressanta möten för Lysiter kan vara

'Lysator'			om föreningen
'Hackers (@) LLL..'		om Lysators Sun-system


Konverterad till html av David Hedbor ZSH20080815 <neotron@lysator.liu.se>.