Bokprat

Hans Persson

Den svenska marknaden för fantastisk litteratur domineras ganska tungt av långa fantasyserier som Robert Jordans Sagan om drakens återkomst, David Eddings Sagan om Tamuli, Tad Williams Minne, sorg och törne och andra liknande. Eftersom jag i de flesta fall inte följt dem från början så har jag inte heller någon lust att kasta mig in i dem nu heller, men vad det gäller det som ges ut i mer hanterbara bitar så försöker jag hänga med.

I demonernas spår är första delen i en ny serie böcker av Terry Brooks som annars mest är känd för böckerna om Shannara. Det är fortfarande fantasy, men handlingen utspelar sig i nutidens USA. Skillnaden mot vår värld är att magi fungerar och att det finns demoner och en del andra liknande varelser. De flesta människor kan inte se dessa varelser men bokens huvudperson, en ung flicka vid namn Nest Freemark, tillhör de som kan. Så länge hon kunnat minnas har hon sett olika magiska varelser i parken intill där hon bor, men nu verkar det som om det är någonting på gång. De små elaka varelser som kallas för närare visar sig i allt större antal och blir allt fräckare. Det visar sig att en demon har kommit till staden och att han har planer som behöver stoppas. Lyckligtvis har även en riddare av Ordet följt efter honom och gör sitt bästa för att stoppa demonens onda planer.

Trots att det här är första delen i en serie så är den ordentligt avslutad, så man kan läsa den som fristående roman om man vill. Brooks skriver lättläst och lagom spännande, så jag ser dock fram emot nästa del. Del två har precis getts ut på engelska och ligger just nu etta på försäljningstoppen i USA så jag misstänker att den kan bli översatt ganska snart.

Enhörningens tecken är den tredje boken i Roger Zelaznys Amber-serie. Jag gillar Amber-världen eftersom den känns lite annorlunda mot de flesta andra fantasyvärldar. Amber är den enda sanna världen, men runt omkring den finns massor av andra skuggvärldar, bland annat vår egen, som de stenhårda Amberiterna kan besöka om de har lust.

Prins Corwin sitter på tronen istället för sin far efter att ha kommit tillbaka från sin landsflykt. Ambers tron är dock inte någon speciellt avkopplande plats. Hans bröder och systrar smider hela tiden planer för att få bort honom från tronen igen. Amber är skoj och Zelazny skriver bra (och översättningen är OK), så boken rekommenderas gärna.

Dödlig magi är även den en del i en längre serie, men här är det fråga om fristående delar så det går bra att läsa en del mitt i serien. Den är den tionde av de ungdomsböcker som getts ut som baserar sig på avsnitt från TV-serien Arkiv X. Det finns också en annan bokserie med Arkiv X-historier som inte direkt bygger på TV-avsnitt. Den här boken råkade bygga på ett avsnitt jag sett och kom ihåg och jag får nog säga att man fick ungefär samma känsla av både boken och TV-serien. Om man gillar TV-serien så kommer man nog att ha nöje av boken också och vice versa.

Mulder och Scully skickas till en militärbas där flyktingar från Haiti är placerade. Anledningen är att ett par av de militärer som arbetar där har omkommit under mystiska omständigheter. Riktigt mystiskt blir det när liken försvinner och senare återkommer i levande form.

Änglar i hissen av Kristoffer Leandoer är också den en ungdomsbok och handlar om en pojke som går och väntar på att hans mamma ska föda ett lillasyskon till honom. Medan han väntar öppnar han ytterdörren och hittar en hiss där. När han följer med den upp hittar han en helt annan värld där uppenbarligen alla döda hamnar. Bland annat träffar han en flicka som brukade vara hans vän men som dött för ett tag sedan.

Han kommer snabbt underfund med att han har problem och resten av boken ägnas åt hans försök att komma ner till sitt hem igen. Tyvärr händer det lite för lite för att man ska orka hålla intresset uppe.

Den sista ungdomsboken för den här gången är Gunila Ambjörnssons Vilse i tiden. Den är också utan tvekan den bästa. När jag först läste en sammanfattning av den här boken i någon reklamkatalog konstaterade jag att det lät ungefär likadant som den gamla TV-serien Huset Silverkronas gåta med en person som kan gå fram och tillbaka mellan olika tidsperioder. När jag sedan fick tag i boken upptäckte jag att det faktiskt är Gunila Ambjörnsson som skrivit boken Huset Silverkronas gåta.

Handlingen utspelar sig i Visby under förberedelserna för Medeltidsveckan. När en grupp ungdomar håller på att repetera för ett skådespel kommer plötsligt en flicka de inte känner igen och vill spela huvudrollen. Ganska snart visar det sig att hon vet saker om det som händer i skådespelet som ingen annan vet.

Även om man ganska snart kan lista ut vad det är som pågår så tycker jag att boken är läsvärd, dels för att den är välskriven och dels för att det är spännande att få reda på hur det kommer att lösa sig på slutet. Visserligen kan man gissa sig till vad som kommer att hända, men det är inte uppenbart hur vi kommer dit eller hur det kommer att sluta.

För kanske tio år sedan kom det ut ganska mycket skräcklitteratur på svenska. Numer kommer det väldigt lite, det är främst Stephen King och Dean Koontz som utges, och det är inte ens självklart att alla deras böcker översätts. Till exempel verkar det som om Kings serie om det svarta tornet som har kommit i två delar på svenska men fyra på engelska inte kommer att översättas vidare. Kings senaste novellsamling ville hans vanliga förlag inte heller ha, men den kommer ut ändå (i två delar) från John-Henri Holmbergs förlag Replik.

Trasdockan av Dean Koontz handlar om deckarförfattaren Tommy Phan som plötsligt hittar en tygdocka på sin trappa utan vidare förklaring förutom en lapp med vietnamesiska skrivtecken på. Tommy är själv vietnames men eftersom han försöker framstå som en infödd amerikan har han inte brytt sig om att lära sig vietnamesiska och förstår inte texten.

Han hinner knappt ta in dockan i huset innan det börjar hända underliga saker. Tyget på dockan börjar spricka upp och ett ödleliknande djur kommer fram istället och attackerar honom. På hans datorskärm där hans senaste roman nyss fanns finns nu ett meddelande om att han har fram till gryningen på sig. I panik flyr han från huset i sin nyinköpta Corvette som han ganska snart kraschar. Då visar det sig att odjuret som kom ut ur dockan gömt sig i bilen och nu dessutom verkar växa sig starkare av lågorna från bilkraschen (det är en amerikansk bok och en amerikansk bil, så naturligtvis brinner bilen).

Tommy blir upplockad av Del, en ung kvinna som visar sig vara en enmansarmé och hjälper honom att fly undan det övernaturliga monstret. Resten av boken handlar om hur Tommy och Del försöker undkomma monstret. Precis som vanligt med Koontz böcker så är det välskrivet, lättläst och spännande. Problemet är att handlingen inte känns trovärdig. Det lilla monstret står emot i princip vad som helst och verkar fullständigt ostoppbart. Till slut lyckas de naturligtvis komma på en lösning.

Problemet är att lösningen är så fånig att man knappt tror det. Om det kändes otroligt med ett litet supermonster som tål allt så är källan till monstret ännu värre. Tack vare att Koontz är en så bra författare som han är så har man inte tråkigt medan man läser boken, för spännande är det, men man ska akta sig för att fundera på hur handlingen hänger samman eller vilka sammanträffanden som förekommer. De sista 20-30 sidorna i boken finns knappt.

Jag hoppas att Koontz ser till att tänka ut en vettig handling innan han börjar skriva på nästa roman.

Det mekaniska pianot av Kurt Vonnegut är en klassisk dystopi i samma anda som Orwells 1984, skriven i början av 1950-talet men inte översatt till svenska förrän nu. Den handlar om en framtid när allting styrs av datorer och tillverkas av maskiner. Människor är i princip onödiga. De enda människor som verkligen fyller ett syfte är det fåtal ingenjörer som behövs för att utveckla alla de maskiner som sköter allting. Nästan alla andra ingår i Reklamations- och förbättringskåren där de tilldelas allt mer meningslösa arbetsuppgifter, endast för att hållas sysselsatta.

Behandlade böcker:

I demonernas spår av Terry Brooks, ©1997, 398 sidor, Forum, översättning Jan Malmsjö.

Enhörningens tecken av Roger Zelazny, ©1975, 223 sidor, Wahlströms, översättning Ylva Spångberg.

Arkiv X 10: Dödlig magi av Les Martin, ©1997, 101 sidor, Citadell, översättning Ann Margret Forsström.

Änglar i hissen av Kristoffer Leandoer, ©1998, 144 sidor, Bonnier Carlsen.

Vilse i tiden av Gunila Ambjörnsson, ©1998, 175 sidor, Bonnier Carlsen.

Trasdockan av Dean Koontz, ©1996, 276 sidor, Bra Böcker, översättning Lars Krumlinds & Sven Erik Täckmark.

Det mekaniska pianot av Kurt Vonnegut, ©1952, 354 sidor, Norstedt, översättning Håkan Lagergren & Birgitta Stenberg.


LSFF:s hemsida