SF på TV

Hösten 1997 och våren 1998

Leif Stensson
Star Trek: The Next Generation har hunnit fram till slutet på Kanal 5, och som ersättning börjat sända ursprungliga Star Trek. De även har repriserat de sex första Star Trek-filmerna.

Star Trek: Voyager ska sändas som sommarserie av Sveriges Television. Om Star Trek: Voyager verkar det allmänna omdömet vara att den första säsongen är bland det sämsta som någonsin setts inom Star Trek.

Babylon 5 har fortfarande inte synts till på svenska kanaler på ett bra tag, men serien har hunnit komma in på sin femte och sista säsong i USA, och inom LSFF har vi i alla fall hunnit se fram till och med sista avsnittet i säsong fyra.

Övrigt nytt på B5-fronten är TV-filmerna The Gathering och In the Beginning. Minnesgoda tittare minns att ''The Gathering'' är titeln på pilotavsnittet till serien, och den har alltså kommit ut i en ny version, med ny musik, några nya scener, och något förbättrade specialeffekter.

I In the Beginning berättar en åldrig Londo Mollari om händelserna före, under och efter kriget mellan jordmänniskor och minbarer, samt centauriernas inblandning i det hela.

Third Rock from the Sun, eller Tredje klotet från solen som den heter på svenska, har återigen börjat sändas på TV4. Serien är en komedi som handlar om fyra utomjordingars förvirrade äventyr när de är stationerade som observatörer på jorden.

Red Dwarf har återvänt till TV-rutan, närmare bestämt den sjunde säsongen med åtta avsnitt, på SVT1, tisdagar klockan 20 med repris sent på torsdagar. Den som missat Red Dwarf anmodas göra bot och bättring, och se denna brittiska kultserie.

Viper är en svagt futuristisk actionserie som handlar om en hjälte med en specialutrustad bil. Serien finns numera i två versioner, varav den äldre (från 1994) bara blev inspelad i tolv avsnitt innan den lades ner, för att sedan återupplivas i en ny version redan 1996. Den äldre versionen har sänts i Sverige av både TV3 och TV4, och har visades senast hösten 1997, även denna gång sent om natten på TV3.

Den nya versionen av Viper har haft större framgångar i USA än den äldre, och har hunnit med minst 32 avsnitt. Inget av dem har sänts i Sverige ännu, men det är inte otänkbart att det kommer att dyka upp snart. Samma produktionsbolag som gör Viper (Pet Fly Productions) har fått sin andra nya serie visad i Sverige, nämligen The Sentinel.

The Sentinel. TV4 har visat hela 34 avsnitt av denna serie om en polis med onaturligt välutvecklad hörsel, syn och känsel. Det finns ytterligare minst tio avsnitt av serien, men den har i USA satts på ''hiatus'' -- det vill säga produktionsstopp för utvärdering -- mitt i tredje säsongen, så antagligen dröjer det tills serien antingen fortsätter eller läggs ner innan vi får se de avsnitten i Sverige. På TV4 har dess sändningstid sent på tisdagkvällar tagits över av Soldiers of Fortune.

Soldiers of Fortune är en serie som egentligen inte kvalificerar sig som science fiction, eftersom den bara är en moderniserad och något våldsammare variant på Mission: Impossible-temat.

F/X är en annan av de serier TV4 sänder, som möjligen med lite god vilja kan kvalificera sig som science fiction. Den är en uppföljare till filmen F/X -- dödlig effekt, och handlar om specialeffektsfixaren Rollie Tyler som av och till samarbetar med några vänner inom poliskåren. Exotisk teknik och mycket specialeffekter, men ingen egentlig science fiction. Vad som däremot tveklöst är science fiction är ...

Earth 2 som också börjat sändas på TV4 på torsdagkvällar, efter F/X. Earth 2 är ännu en av de många kortlivade science fiction-serier som började produceras efter framgångarna med Babylon 5 och Star Trek: Deep Space 9.

Space: Above and Beyond (Slaget om Tellus) heter en annan kortlivad serie i ungefär samma andra som Earth 2. Eftersom serien sändes i höstas, så har dock svenska tittare redan facit i hand: Space: Above and Beyond är antagligen den sämsta science fiction-serie som setts på svenska kanaler sedan Dead at 21, fast med den skillnaden att medan Dead at 21 var ett totalt fiasko som dock slutade lyckligt (skurkarna dödade hjältarna), så var Space: Above and Beyond rent av fascinerande dålig, med ett slut som bara rann ut i sanden.

Seaquest DSV är ännu en dålig serie som TV4 fått för sig att visa. Jag ska inte nämna så mycket om den, eftersom jag redan sågat den i ett tidigare nummer av Månbladet, men det kan noteras att TV4 sänder den i repris på fredagar nu under våren.

RoboCop är ytterligare ett fiasko som TV4 sände i höstas och tydligen tänker fortsätta sända i vår. Serien har enstaka sevärda snuttar, till exempel de fejkade reklamavbrotten med överentusiastisk ''konsumera så mycket ni orkar''-reklam, men på det hela taget kan man gärna skippa serien.

Kindred: The Embraced sänds sent på TV4 sent på nätterna, och är en miniserie i åtta delar som blandar lika delar maffiatema och vampyrtema. Det är relativt sevärd serie; bakgrundshistorien till det hela är kanske lite tunn, men den räcker gott och väl till de åtta avsnitt som finns.

The X Files har börjat sändas igen (på TV4 på torsdagar), och Millenium har utgått ur tablåerna. Förbättringen är högst märkbar. Det är den näst nyaste säsongen som visas.

Tidsjakten är den svenska titeln på en miniserie i sex delar som i orginal heter Josh Kirby: Time Warrior! (med utropstecken). Det är ett barnprogram med i allmänhet skrattretande dåligt manus som dock underviker totalt fiasko tack vare en viss glimt i ögat, och genom att med jämna mellanrum påminna en aning om Dr. Who. Serien handlar om skolpojken Josh Kirby som dras in i kampen mellan två vetenskapsmän som färdas genom tiden i jakt på ett supervapen, ''The Nullifier'', och TV4 placerade det hela kring lunchtid på lördagar under december och januari.

TV4 har som synes gjort mycket väsen av sig, även om det mest varit mycket väsen för ingenting, vad gäller science fiction, men TV3 har också bidragit. Två bidrag är så dåliga att varning måste utfärdas: VR.5 och Nikita. Den förra handlar om folk som kopplar upp sig i virtuella verkligheter inne i folks huvuden via telefon, och den andra är baserad på en amerikansk remake av en fransk film. Undvik.

Early Edition (Första upplagan) är en inte fullt lika dålig, om än ganska tråkig, serie som sänts på TV3. Den handlar om en person som på ett mystiskt sätt konsekvent får morgondagens tidning levererad idag, och försöker förhindra diverse katastrofer och missöden han läser om i den.

Baywatch Nights är, som namnet antyder, en spin-off från Baywatch, och som handlar om en privatdeckartrio. TV3 ärvde serien från TV1000, och sände första säsongen under hösten 1996, och har börjat reprisera den nu under våren 1998. Den första säsongen är en helt vanlig amerikansk deckarserie utan större poänger och om det stannade vid detta så skulle det inte vara något att ta upp här. Nu finns det dock en andra säsong som av episodguiden att döma är ett urflippat försök att blanda in mystik, rymdvarelser, psi och annat skoj, i detektivhistorierna. Kalkonvarning utfärdas. Håll utkik.

På SciFi Channel har det inte hänt så värst mycket, men några nyheter och nämnvärda repriser har det blivit.

Misfits of Science är en amerikansk TV-serie om ett gäng ungdomar som har fått allehanda superkrafter, och åtar sig varierande uppdrag. Serien spelades in 1985, och dog efter arton avsnitt, vilket egentligen inte kan beklagas. De arton avsnitt som finns har dock tillräckligt med 80-talsaction kombinerat med en viss serietidningscharm för att de ska kunna vara värda att se någon gång när man inte har så mycket annat för sig.

Dark Skies är mer eller mindre en klon av The X Files, fast med starkare och konsekventare konspirationstema. Jag har inte följt serien, men den verkar kunna vara skoj för den som gillar konspirationsteorier.

Deepwater Black heter en av de få serier som SciFi Channel själva producerar. Den består av halvtimmeslånga avsnitt som handlar om de sex besättningsmedlemmarna ombord på ett rymdskepp som är på väg tillbaka till jorden för att fylla på ny befolkning efter att jorden återhämtat sig efter någon större katastrof. Som recension kan sägas att jag bara orkade se ett par avsnitt, och att de dög som tidsutfyllnad, men inte så mycket mer.

Stargate SG-1 heter en relativt ny TV-serie som ännu inte har kommit till Sverige, men som kanske kan bli något. Som namnet antyder är den en fortsättning av filmen Stargate. Den som sett filmen minns kanske att den slutade med att egyptologen stannade på den främmande planeten, medan militärerna begav sig hem till jorden och hade för avsikt att stänga teleporteringsporten. I TV-serien visade sig porten emellertid vara alldeles för värdefull för att detta skulle genomföras, så man har börjat utforska igen.

Som vanligt verkar inte de ursprungliga skådespelarna ha haft lust att medverka i TV-uppföljaren av filmen, så Kurt Russells roll (överste Jack O'Neill) har tagits över av Richard Dean Anderson (troligen mest känd som MacGyver), medan James Spaders roll (egyptologen Daniel Jackson) i serien spelas av en relativt okänd man vid namn Michael Shanks.

Conan the Adventurer är en annan ny serie i USA. Efter framgångarna för serier som Hercules: The Legendary Journeys, Xena: Warrior Princess, Tarzan: The Epic Adventures, med flera, så var det väl bara väntat att även Conan skulle bli TV-hjälte, och nu har det alltså hänt, i en tysk-amerikansk samproduktion.


LSFF:s hemsida