Mikrorecensioner

Signaturen markerar vem som skrivit mikrorecensionen. HP = Hans Persson, ST = Leif Stensson, MCA = Maria Choi Andersson, RK = Roger Klein och CD = Calle Dybedahl.

Rise of Endymion

Dan Simmons
©1997

Del fyra i Simmons ''Hyperion''-serie är ett stort lyft från den otroligt träiga och eländiga tredje delen. Vi får återigen följa Raul Endymion, men nu är hans resor bara en liten del av handlingen och det händer faktiskt saker. Många saker som bara dök upp och var mystiska i Endymion får förklaringar, ofta rätt skoj sådana. Sist men inte minst, den känns ordentligt avslutad. Den är lite sämre än Fall of Hyperion, men ändå rätt bra.

Minus: Simmons använder ordet ''Internet''.
Plus: Någon har uppgraderat ''The Shrike''. /CD

Främmande besök

Kent Björnsson och Cecilia Nilsson, red.
©1997, 110 sidor, Bokförlaget Paradishuset

Främmande besök är något så ovanligt som en samling science fiction- och fantasynoveller med enbart svenska författare. Den är dessutom utgiven på ett förlag som bara ägnar sig åt fantastisk litteratur. De allra flesta av författarna är inte tidigare publicerade i bokform. Samlingen introduceras av en inom genren något mer känd person, nämligen Sam J. Lundwall.

Novellerna i boken är varierade, det finns allt ifrån rena rymdäventyr till absurda fabler. Precis som vanligt i en novellsamling finns det en del noveller jag tycker om och en del jag inte gillar något vidare. Så brukar det vara i alla novellsamlingar jag läser. Egentligen är det nog likadant för alla novellsamlingar och läsare, det är bara uppfattningen om vilka noveller som är bra och vilka som är dåliga i en given novellsamling som varierar.

Till de bättre bidragen tycker jag Stefan Mankefors text ''Drömmarnas tid'' hör. Den är egentligen inte en novell utan ett utdrag ur hans ännu opublicerade roman Aurora. Novellen beskriver ett stölduppdrag som inte går riktigt som det var tänkt. Nanoteknologi förekommer, liksom tydliga influenser från cyberpunk. Eftersom hans roman tydligen finns tillgänglig över internet så ska jag ta mig en titt på resten av den.

Ett par andra bra noveller var ''Historien om bokpulvret'' av Rolf Gustafsson som är en klassisk weird tale i se-upp-vad-du-önskar-dig-genren och redaktören Kent Björnssons ''Cyprinus Carpio'' som är en förvandlingsfantasy där huvudpersonen upptäcker att han håller på att förvandlas till en fisk.

Jag tycker att det är väldigt roligt att det publiceras samlingar som denna. Jag hoppas verkligen att detta lilla tvåmannaförlag överlever och fortsätter sin utgivning. Enligt deras websida finns det två böcker planerade för 1998.

Ytterligare en trevlig sak med den här boken är att det på sista sidan finns adresser till andra förlag inom genren och till några intressanta föreningar och tidskrifter. /HP

Den mörka materian: Guldkompassen

Philip Pullman
©1997, Legenda/Natur och kultur, 383 sidor

Ibland undrar jag, som hängiven läsare av fantasy, varför det ofta finns så torftiga begränsningar inom det nutida utbudet av fantasy-fiktion för vuxna. Bland de populära böckerna kan den rutinerade läsaren ofta genast urskilja stereotyphjältar och klichéhandlingar. Det är svårt att hitta nyskapande författare och böcker som fantasyläsaren verkligen kommer ihåg på grund av deras orginalitet. Naturligtvis finns det sådana böcker. Annars skulle jag inte fortsätta att vara fantasyfan. Men det känns som om jag ofta får leta utanför den populära fantasylitteraturen. Däremot finns det, enligt min mening, gott om minnesvärda böcker inom ungdomslitteraturen. Ni minns nog hur ni som läshungrig tonåring gick omkring på bibliotekets ungdomsavdelning och läste hylla efter hylla med böcker. Det verkar som om ungdomsförfattare, och även fantasyförfattare som skriver ungdomsböcker, upplever att de har större frihet när de skriver ungdomsfantasy. Den är sällan en blek kopia av fantasyns mainstream, vuxen fantasy. Den här boken, Guldkompassen, tycker jag är ett lysande exempel på sann kreativitet och skaparglädje. Det är en bok som går sin egen väg och som fröjdar läsaren med sina charmerande påfund.

Engelsmannen Philip Pullman är en etablerad författare med stor spännvidd på sina verk. Han har skrivit allt från samtidsromaner till thrillers i viktoriansk miljö. Det senare märks i den livfulla, och detaljerade, alternativa 1800-talsvärld som han presenterar för läsaren i Guldkompassen. Där finns både luftskepp och vita lastbilar. Pullman har tidigare mottagit flera priser för sina ungdomsböcker, och Guldkompassen har erhållit både The Guardian Children´s Fiction Award och Carnegie-medaljen.

Boken handlar om Lyra, en nyfiken och äventyrslysten 11-årig flicka. Hon har haft en ovanlig uppväxt i Oxford, på Jordan College. Hennes enda kända släkting är den berömda vetenskapsmannen och upptäcksresanden Lord Asriel. Allting börjar när han plötsligt kommer på besök och har med sig, enligt baksidestexten, ''berättelser om mysterier och faror -- och upptäckten av en plats nära Nordpolen där man genom norrskenets skimrande ridåer kan ana en annan värld''. Sen börjar äventyren.

Karaktärerna är nyanserade och trovärdiga. Även om det är en äkta saga om kampen mellan ont och gott, så är nästan ingen av personerna enbart god eller ond. Även bokens skurkar visar ömma känslor. Handlingen är både spännande och logisk, utan vare sig banalitet eller för många överdrifter. Det finns många skojiga och nyskapade detaljer. Pansarbjörnarna på Nordpolen är bara en.

För omväxlings skull är den svenska översättningen riktigt bra, med ett lättläst och flytande språk.

En tråkig detalj i framställningen är att stycken av en fånig profetia stoppas in som spoilers så att man vet vad som kommer att hända. Men det hindrar inte att boken är suveränt bra, och jag håller tummarna för författarens hälsa så att vi får läsa resten av trilogin. /MCA

Titanic

En djup film
©1997

Bara några år efter Estonia-olyckan dyker nu Titanic upp på svenska biografer. Hur lågt kan man egentligen sjunka? Jag har inte sett filmen än, men jag inser att den måste vara botten. Anhöriga till Estonia-offren vågar nog inte se den.

Det var nära att James Cameron tog sig vatten över huvudet den här gången. Projektet höll på att gå på grund, men tack vare att Cameron satsade sina egna besparingar flöt inspelningen på. Själv hade han bara råd att äta isbergssallad. Han berättar att han var ett vrak innan filmen var klar. Ibland kom han på kollisionskurs med skådespelarna, som när vissa av dem hade problem med att tala brittisk engelska flytande.

Intrigen är dock inte speciellt tät. Enligt vad jag har hört drunknar handlingen i de spektakulära specialeffekterna. Tack vare dem kommer nog ändå mångas åsikt om Titanic att bli: ''Läcker!'' /RK

Casca -- The Eternal Mercenary

Barry Sadler
©1979, 246 sidor

Den romerske soldaten Casca Longinus har genom en viss biblisk incident blivit dömd till ett evigt liv som legoknekt, vilket blir upplägget för en lång serie böcker varav den här är den första. Den huvudsakliga berättelsen i första boken handlar om Cascas öden och äventyr i romarriket under första århundradet e. Kr., där han bland annat blir gladiator. Han får också lära sig österländsk kampsport av en kines som förvirrat sig till Rom och blivit slav. Det rör sig alltså kort sagt om underhållningsaction utan större djup, och i den genren är boken kanske en aning över medel. /ST

The Darksword Trilogy

Margaret Weis och Tracy Hickman
©1987--88, 391+383+346 sidor

Detta är ännu en i raden av Weis/Hickmans trilogier, och består av Forging the Darksword, Doom of the Darksword och Triumph of the Darksword.

''In the enchanted land of Merlion, magic is life'', börjar baksidestexten på den första boken, och det är något som menas mycket bokstavligt. Så gott som alla i landet Merlion föds med någon sorts magiska krafter, och denna magi tillmätes av landets religion ungefär samma betydelse som själen har i kristendomen. De som föds utan magiska krafter blir utstötta och förföljda, och naturligtvis är bokens hjälte en sådan person. Han har lyckats klara sig genom att flytta iväg till en avlägsen liten by, där han arbetar som smed, men efter en incident i byn blir han avslöjad, och måste fly.

Boken innehåller samma brokiga blandning av figurer som det brukar finnas i Weis/Hickman-böcker, och samma inslag av lättsamma, smått parodiska episoder insprängda bland den annars relativt ordinära fantasyhandlingen. Det funkar inte lika bra som det gör i Rose of the Prophet-serien, och världen är inte lika mångfacetterad som i vare sig Rose of the Prophet eller Dragonlance-serien, men det funkar någotsånär.

På det hela taget är detta nog det minst lyckade av de Weis/Hickman-samarbeten jag läst, men berättelsen håller sig hjälpligt flytande och duger som den underhållning den verkar avsedd att vara. /ST

Undersea Quest

Frederik Pohl och Jack Williamson
©1954, 154 sidor

Undersea Quest är en äventyrshistoria som utspelar sig i en numera alternativ framtid där ubåtar och undervattensbaser fått större betydelse än de har numera. En lättsam matinéhistoria om Jim Eden, som blivit relegerad från The Sub-Sea Academy på lösa grunder, och dessutom upptäcker att hans uranletande farbror har försvunnit under mystiska omständigheter. /ST

Remake

Connie Willis
©1995, 140 sidor

Remake var en riktigt trevlig liten bok. Historien utspelar sig i det framtida Hollywood där skådespelare är onödiga och datorgrafiken tagit över. En skrämmande detalj är att det går att ändra i filmer väldigt mycket. Till exempel så har anti-rök-organisationer sett till att ingen rökning förekommer i de gamla klassikera. Själva händelserna i boken kretsar kring en kvinna som vill dansa i filmer men musikalen dog innan datorerna tog över så det är inte så enkelt för henne att uppnå sitt mål. /TP

Impossible Things

Connie Willis
Novellsamling, ©1993, 461 sidor

Omslaget meddelar att denna novellsamling bland annat innehåller de prisvinnande novellerna ''Even the Queen'', ''At the Rialto'' och ''The Last of the Winnebagos''. Jag brukar inte läsa noveller så det kanske inte är så konstigt att jag inte alls tyckte att dessa historier var bäst. ''The Last of the Winnebagos'' var en smågullig historia om världens undergång eller mer exakt en liten tidsperiod under den tid världen håller på att gå under. Nästan alla djur verkar ha dött och speciellt så finns det inga hundar kvar. ''Even the Queen'' läste vi till ett bokmöte för ett tag sedan. Detta är Connie Willis svar på kritiken mot henne att hon inte skriver om kvinnofrågor. I denna novell skriver hon om kvinnofrågan. ''At the Rialto'' tyckte jag var helt obegriplig och därmed helt meningslös. Den är ett försök att kombinera kvantmekaniktolkning och Hollywood. De noveller jag gillade bäst var ''Spice Pogrom'' som var en hyllning till ''screwball comedies'' och ''Jack'' som utgår från premissen att det inte bara är mänskliga plundrare som gillade bombningarna av London under kriget. Resten av novellerna i samlingen var ''Schwarschild Radius'' som kanske skildrar krigets fasor, ''Ado'' som behandlar censur och som skrevs innan det blev vanligt i USA att skolor förbjuder vissa böcker i undervisningen och på skolbiblioteket, ''Winter's Tale'' som är en Shakespearekonspirationsteori i Shakespeares anda (inte lika tråkigt som Bacon-teorierna), ''Chance'', In the Late Cretaceous och ''Time Out''. Den sistnämnda var en annorlunda tidsresehistoria. Återkommande teman i Connie Willis historier verkar vara Hollywood, tidresor och Shakespeare. Om man bortser från ''At the Rialto'' så är Impossible Things en klart läsvärd novellsamling som jag kan rekommendera till alla. /TP