China Miéville

En presentation skriven av Torbjörn Axelsson

En av de författare som nämns som exempel i den senaste vågen av bra brittiska genreförfattare är China Miéville, men frågan är om inte China hade tagit fandomvärlden med storm även i en tid när science fiction och fantasy rynkats på näsan åt av omvärlden. China är en författare som med bara tre romaner bakom sig lyfter sig över mängden och visar alla tecken på att bli en stor klassiker.

Sedan är då frågan vilket fack man ska placera denna författare i. Frågar du honom själv blir svaret antagligen ''weird fiction'': gränslandet mellan skräck, science fiction och fantasy. Letar man på Internet så dyker han upp på skräcksiter, främst på grund av sin första roman King Rat och ett flertal tidigare noveller medan hans andra bok Perdido Street station i skrivande stund fått utmärkelser både för bästa science fiction-bok och bästa fantasybok.

Han föddes i Norwich 1972 men familjen flyttade snart till London och där har China bott sedan dess. China studerade antropologi i Cambridge och tog examen därifrån 1994 för att fortsätta sin akademiska bana med en ''Masters in International Relations'' på LSE (London School of Economic and Political science). En doktorsavhandling i internationell rätt är på gång.

Under sin universitetstid mognade Chinas socialistiska intresse och han kandiderade för ''the Socialist Alliance'' i det brittiska valet 2001. Chinas politiska åsikter märks inte minst i hans sätt att teckna stadsmiljöer och samhällen från gräsrötternas perspektiv, till skillnad från den ''feudalism light'' som brukar känneteckna den stereotypare delen av fantasygenren där perspektivet ofta är adeln eller den unga hjälten på väg upp i samhället. Chinas hjältar är människor som försöker överleva i sin vardag och mer råkar hamna i vägen när det sker stora saker i världen, det är mer troligt att de dessutom är i vägen för makthavarnas egenintresse och ses som banditer av det övriga samhället.

Över huvud taget kännetecknas mycket av Chinas författarskap av en önska att ''göra upp'' med arvet från Tolkien, att riva upp de vattentäta gränserna mellan kulturer och raser och visa en mer komplicerad och trovärdig värld, kanske är det därför som prisutdelarna slåss om att få placera China Miéville i ett fack som gör att de får ge honom sina priser. För China skriver inte klichéer på något plan, möjligen skapar han nya men det får framtiden utvisa.

För den som vill veta mer om China (och kanske hitta en aktuellare och mer komplett bibliografi än den nedan) rekommenderas:

http://runagate-rampant.netfirms.com/

Bibliografi

Romaner:

King Rat, 1998

Perdido Street Station, 2000

The Scar, 2002

Noveller:

''Highway Sixty One Revisited'' (1985) Young Words: Macmillan, 1986

''Different Skies'', (1999) Brit-pulp!, Tony White, ed.: Sceptre, 1999

Looking for Jake (1999) Neonlit Vol. 1, Nicholas Royle, ed.: Interlink, 1999

An End to Hunger, (2000) Book of Internet Stories, Maxim Jakubowski, ed.: New English Library, 2000 The Register, 2000

Details (2002) The Children of Cthulhu, John Pelan & Benjamin Adams, eds.: Del Rey, 2002


LSFF:s hemsida