Vad är Rebusrally?

Rebusrally är framför allt (minst) åtta timmar helskoj tillsammans med vänner i ett lag. Det är en lokal rundvisning i grannskapet, en rejäl omgång hjärnskrynkleri och en utmaning för varje vältränad kalenderbitare (eller iofs nagelbitare om man är nervöst lagd). Det är naturligtvis även, som namnet antyder, lösande av (mer eller mindre kluriga rebusar.

Vad är en rebus?

Ur NE:
rebus (av det latinska uttrycket de re'bus quae geru'ntur 'om de saker som händer'), bildgåta vars lösning (ett ordspråk eller en aktuell mening) man kan få fram ur orden för de tecknade föremålen eller bokstäverna och deras inbördes ställning. Tidningarnas sidor med tidsfördriv innehåller ofta en rebus vid sidan av korsord o.d.

Rallyrebusar går uteslutande ut på att svaret ska vara ett ortnamn (eller liknande) som finns på den aktuella rallykartan. Det finns (vanligtvis) tre olika sorters rebusar. Den första är en ljudrebus där det som låter ska associeras till ett ortnamn. Nästa sort, som vanligen förevisas vid lunchkontrollen, är en bild-, sketch- eller skulpturrebus. Den sista och vanligaste sorten är bokstavsrebusar. En bokstavsrebus består, som namnet antyder, av en samling bokstäver som på något sätt ska associeras till en ort. För att göra det hela lite svårare finns det en samling operationer som man får använda sig av för att lösa rebusen.