En svensk science fiction- och fantasyencyclopedia

Välkommen till hemsidan för en svensk science fiction- och fantasyencyclopedia.

Information om svenska sf- och fantasyförfattare

Genom åren har det publicerats ganska mycket intressant material om svenska sf- och fantasyförfattare i fanzines. Problemet för den som vill läsa om en författare är att det är svårt att hitta. Dels för att det är besvärligt att få tag i gamla fanzines, dels för att man måste veta vilket fanzine det är man ska leta efter.

Projektets historia

Den här encyclopedian här är ett vansinnesprojekt som jag har funderat på ett tag, och faktiskt annonserade på sverifandomlistan redan 1996-02-06. Än så länge har det inte hänt så jättemycket, men jag samlar den information jag har på den här sidan så länge.

Hans Persson <unicorn@lysator.liu.se>
Tue, 6 Feb 1996 11:38:02 +0100 (MET)

[...]

När jag får lite mera tid ska jag dock fortsätta mitt smått påbörjade arbete med att göra en kompanjon till Sam J. Lundwalls bibliografi över sf i Sverige. Det jag är intresserad av är inte så mycket vilka olika utgåvor som finna av varje bok utan istället mer information om författare och vad deras böcker egentligen handlar om. Lite grann i stil med Clute/Nicholls Encyclopedia of Science Fiction men bara för svenska författare. (Ja, jag vet att jag är lite tokig.) Den som är intresserad av att bistå med information/recensioner/annat hör lämpligen av sig så ska jag se till att samordna. Jag skulle vilja att så många som möjligt av de sf-böcker som skrivits på svenska fanns med och med ett kort omdöme. Att få med allt är väl inte så svårt med hjälp av Lundwalls böcker men att hitta någon som läst allt kan bli svårare. Idéer och kommentarer?

Som svar på detta tyckte Johan Anglemark att man kunde prova att skicka ut en lista med kanske 100 författare/böcker och be folk på sverifandomlistan att tala om vilka de läst och kunde tänka sig att skriva något om.

Jag hoppas att det här ska kunna mynna ut i ett växande referensverk i webform. Förhoppningsvs ska det kunna gå att ordna till en version som går att skriva ut också. Nästa steg för stunden är att jag skriver ihop en lista med några av de mer kända författarna inom genren och ber om bidrag om dem. Sedan kommer jag att sammanställa den information som kommer in till strukturerad information på den här websidan. Min plan är att varje författare ska få en egen artikel med lite generell information och en lista på vilka böcker han har gett ut. Förhoppningsvis ska det gå att skaffa fram korta beskrivningar av böckerna också.

Bibliografi över science fiction och fantasy

Som en del redan känner till så har Sam J. Lundwall sedan början på 60-talet gett ut en bibliografi över science fiction och fantasy på svenska. Jag har samlat ihop ett errata till senaste upplagan av bibliografin. På sistone har jag underhållit en liten databas med böcker som inte finns med i senaste upplagan av den boken. I praktiken betyder det böcker utgivna 1997 eller senare. Nu har jag fixat ett simpelt webgränssnitt mot denna databas så den som vill se vad som händer inom genren kan nu lätt kolla det.

Det finns även lite andra sätt att dressera sökformuläret. Man kan till exempel få listor över de böcker som kommit ut inom genren under 1997, 1998, 1999, 2000 eller 2001.

Åter till den svenska science fiction- och fantasyencyclopedins huvudsida.

Senast ändrad .