Stephen King: Att skriva: En hantverkares memoarer (2000; On Writing: A Memoir of the Craft)

Bra Böcker, 256 sidor. Översatt av Tore Borglund Janson.

I Att skriva berättar Stephen King om hur han bär sig åt när han skriver. Boken består av tre delar. Den första är självbiografisk, men långt ifrån heltäckande. King berättar ett antal episoder ur sitt liv som han tror har format honom som författare. En del av dem (men inte alla) har direkt med skrivande att göra. Hans äldre bror gav till exempel ut en egen tidning som Steve naturligtvis också skrev i. Under skoltiden skrev han skräckhistorier som han kopierade och sålde till sina kamrater. Det gick bra ända tills skolledningen fick nys om det och tvingade honom att betala tillbaka alla pengarna.

Pengar var någonting som familjen King ofta saknade. Som barn bodde Stephen tillsammans med brodern och sin mor, fadern hade dragit på sig skulder och försvann en dag när Stephen bara var ett par år. Trots det lyckades de skrapa ihop till universitetsutbildning till barnen, men bara genom att Stephen jobbade heltid parallellt med studierna.

Med en utbildning i engelska i bagaget var det tänkt att Stephen skulle jobba som lärare, men några sådana jobb fanns inte så han fick jobba på ett tvätteri istället. Tillsammans med frun Tabitha (som för övrigt också är författare) och två barn bodde de i en husvagn och hade bara precis pengar till mat. De pengar Stephen fick genom att sälja skräcknoveller till herrtidningar var alltid välkomna.

Efter ett par år hade King fått jobb som lärare (men bara marginellt mer i lön). Han började skriva på vad som skulle bli romanen Carrie, men körde fast efter några sidor och slängde manuskriptet i papperskorgen. Han hade innan dess skrivit tre färdiga romaner, men ingen av dem hade sålt. Hans fru hittade pappren, läste dem och övertygade honom om att det var värt att fortsätta på. Ett förlag köpte dem och betalade i sammanhanget blygsamma \$2500 (en tredjedels årslön). För familjen King var det massor med pengar. Ett tag senare sålde förlaget pocketrättigheterna till boken vidare och ringde Stephen och talade om att de fått \$400000 för dem, varav han skulle få hälften. Därmed var det slut med familjens ekonomiska problem.

Nästa problem var att Stephen började inse att han drack alldeles för mycket. En period hade han även problem med droger. Till slut ställde familjen ultimatum, och han gick med på att söka hjälp. Sedan 12 år är han nykter och drogfri.

Den andra delen av boken handlar mer handgripligt om hur King skriver och mer generella tips om saker man bör tänka på. En del exempel blir lite lidande av att han talar om engelska, men det mesta fungerar bra även på svenska. Man får även reda på lite om hur förlagsbranschen fungerar.

Man får exempel på bra och dåliga konstruktioner, både ur hans egna böcker och andras. Han diskuterar också teman, konstruktion av strukturen på en bok och andra mer övergripande saker. Enligt King så ska man inte konstruera en handling, då blir den onaturlig. En handling är som ett fossil som man gräver fram ur marken. Den finns färdig, det är bara att försöka få fram den så hel som möjligt. Nästan alla hans böcker kommer ur en enda idé som går att formulera som "Tänk om"-mening. Allt eftersom han börjar skriva så blir det naturligt vilka personer som behöver vara med, vad de gör och vad det får för effekter.

Det viktigaste rådet han har till blivande författare är att man ska läsa mycket och skriva mycket. Det finns inga genvägar runt det. Själv har han haft som regel att han ska skriva tio sidor per dag. Ibland tar det ett par timmar, ibland tar det hela dagen, men tio sidor ska det blir.

Efter dessa två ganska långa delar finns en kort berättelse om hur det gick till när King blev överkörd av en skåpbil 1999. Föraren hade en lös hund i bilen som han försökte hålla ordning på istället för att titta på vägen. King flög en bra bit av smällen och bröt massor med ben men lyckades överleva, även om det var nära ögat. Efter en lång period i rullstol så kan han numer gå hjälpligt och är åter igång med skrivandet, även om det än så länge går långsammare än tidigare.