Annika Johansson: Världar av ljus, världar av mörker (2000)

Bibliotekstjänst, 335 sidor.

För ett tag sedan funderade jag på om jag skulle läsa om Annika Johansson utmärkta bok om fantasy och skräck. Under ConFuse upptäckte jag att Paradishuset hade ett exemplar av den till salu och att det var en andra, utökad upplaga, så jag köpte den och läste den istället. Den förra upplagan hade hunnit bli fyra år gammal vilket visserligen inte är så mycket, men eftersom det är fyra år under den största fantasyboomen i Sveriges historia så gör det en viss skillnad för den här boken.

Såvitt jag har förstått så är tanken med den här boken att den ska vara en hjälp för bibliotekarier som inte vet så mycket om fantasy men behöver kunna hjälpa till med boktips. Med tanke på det så är urvalet författare som behandlas i författarporträtten sådant att en författare ska finnas översatt och i tryck för att komma med.

De inledande kapitlen med bakgrund till och utveckling av de två genrerna fantasy och skräck är i princip desamma som i den tidigare upplagan och går igenom hur genren utvecklats alltifrån tidiga föregångare till nutid. Efter det kommer en artikel om svensk fantasy och om den verkligen är unikt svensk som tidigare publicerats (i en lite elakare version) i Rickard Berghorns fanzine Minotauren.

Till sist kommer författarpresentationerna. De tar upp lite drygt hälften av boken och tar upp 35 författare. Den förra upplagan behandlade 25 författare; av dem har en försvunnit och följdaktligen 11 tillkommit. Bland dessa elva återfinns Niklas Krog som är den förste svensken i församlingen. Varje författarporträtt består av en presentation på 3- 4 sidor och en bibliografi som tar upp vad som finns på svenska samt ett urval av vad som inte finns översatt. Notabelt är att även den här utgåvan saknar någon separat presentation av J. R. R. Tolkien. Naturligtvis nämns han frikostigt i den historiska överblicken, men inte mer än så.

Denna andra upplaga är helt klart en förbättring av en redan bra bok. Om du inte redan läst den, se till att göra det!