Franz Born: Jules Verne: The Man Who Invented the Future (1963; Der Mann der die Zukunft erfand)

Scholastic, 143 sidor. Översatt av Juliana Biro.

När jag köpte den här boken trodde jag att den skulle handla primärt om Jules Vernes romaner. Det visade sig istället vara en biografi med lite information om hans mer kända böcker. I första hand handlar det dock om hur Jules som ung skickas iväg av sin far för att studera till advokat. Jules har inget större intresse av det utan börjar istället att skriva teaterpjäser och försöka få dem spelade utan större framgång. Fadern kommer på honom efter ett tag. Efter diverse turer så blir Jules dock gift och försedd av fadern med ett välbetalt arbete som fondmäklare, ett arbete han finner både tråkigt och meningslöst.

Efter ett tag kommer han i kontakt med en ballongflygare och hjälper honom ett tag. I samband med det skriver han en historia om en mycket lång ballongfärd över Afrika som han lyckas få publicerad och som blir populär. Efter det lyckas han hitta en förläggare som är intresserad av att publicera fler av hans fantastiska reseberättelser och blir kontrakterad att skriva två om året. Det blir succé redan från början.

Boken är lättsamt skriven och lättläst. Även om boken primärt handlar om Jules Verne själv och inte hans böcker så tycker jag att det är lite synd att det inte finns någon lista över åtminstone hans romaner.