Jeffrey Young: Vandringen är målet (1988; The Journey is the Reward)

Columna, 429 sidor. Översatt av Ingvar Johansson.

En av de senaste böckerna jag tagit mig igenom hittade jag faktiskt på bokrean nu för ett tag sedan (jag brukar normalt sett inte ha någon tur då). Det handlar om Vandringen är målet som i sin tur handlar om Steve Jobs (den ena av grundarna av Apple Computer) och hur det gick till när Apples första datorer konstruerades.

Efter att ha läst den här boken måste jag säga att jag förundras lite över att det går så bra för Apple som det gör. Framför allt att man över huvud taget kom fram med någon Macintosh-modell. Det borde liksom ha tagit ett tag att hämta sig efter att Steve Jobs slutade... Han verkar inte direkt vara någon drömchef, åtminstone om man ska tro på den här boken. Så länge man kommer på bra idéer så är allting bra, men om man gör bort sig en gång så är det kört sen.

Nåja. Intressant var det i alla fall -- framför allt de bitar som handlade om hur det verkligen gick till när de tidigaste modellerna av Apple-datorer konstruerades. Steve var den som stod för "marknadsföringen", dvs han tiggde ihop kontrakt så att det skulle finnas delar att göra datorerna av. Hans standardmetod var att kliva in på ett kontor och helt enkelt vägra att gå därifrån förrän han fått kontraktet han var ute efter.