Tad Tuleja: The Catalog of Lost Books (1989)

Fawcett Columbine, 203 sidor.

Det här är en underlig bok. Den handlar om böcker som inte finns. Undertiteln är "An annotated and seriously addled collection of great books that should have been written, but never were".

Författaren föreslår på baksidan att man kan använda referenser till de här böckerna för att dräpa litteraturvetare på fester genom att dra till med någon bombsäker referens till en klassiker som de aldrig hört talas om.

Varje bok presenteras i en artikel på 1-2 sidor och de är sorterade i kronologisk icke-utgivning. Vissa böcker är helt fiktiva med påhittad författare och allt, andra är kommentarer till mer kända verk (som The Urchin Papers av Liddell Dickens, en släkting till Charles Dickens, som består av mer eller mindre ofina tillägg till den mer kände släktingens romaner), varianter av existerande böcker (Hamletta av William Shakespeare där huvudpersonen är kvinna, men av rädsla för att kungen och drottningen ska ha ihjäl henne låtsas hon försvinna och återkommer som sin manlige kusin).

Vissa av titlarna hade jag väldigt roligt åt medan andra gick obemärkt förbi. Till stor del tror jag att det helt enkelt beror på vilka jag har lite kunskap om de titlar som drivs med.