Diana Wynne Jones: Trollkarlsliv (1977; Charmed Life)

Rabén & Sjögren, 208 sidor. Översatt av Ann-Margret Forsström.

Om man försöker sammanfatta Trollkarlsliv så kommer det att låta väldigt mycket som om det är Harry Potter man talar om, men den här boken är mycket äldre (den kom ut för första gången 1977). Huvudpersonerna är Gwendolyn och Cat, två föräldralösa syskon som bor hos en häxa med ont om pengar. Precis som i Potter-böckerna är miljön är ett nutida England där det finns både trollkarlar och människor som inte kan trolla. Skillnaden är att här vet de vanliga människorna om att det finns trollkarlar (även om de inte tycker speciellt bra om dem).

Plötsligt får de erbjudande att flytta hem till Chrestomanci, en välkänd och rik trollkarl, för att gå i skola. De vet också att han på något sätt känt deras far, men de vet inte hur eller varför. Gwendolyn är välkänd för att vara en mycket lovande ung häxa. När hon kommer hem till Crestomanci kräver han att hon ska göra samma grundläggande övningar som de övriga, men det vill hon inte finna sig i. Istället ställer hon till med allt mer bråk och problem för sig och Cat.

Trollkarlsliv är den första delen i en serie med ytterligare tre delar och en novellsamling. Förhoppningsvis fortsätter man att ge ut de övriga delarna, för den här var klart läsvärd. Nästa del, Med nio liv har i alla fall redan kommit ut (fast den kom å andra sidan på svenska för första gången redan 1991).