Rickard Berghorn, red.: Det vita folket (2002)

Aleph Bokförlag, 129 sidor.

Det vita folket är den senaste boken från det lilla förlaget Aleph (http://www.alephbokforlag.se/), och även den första som har omslag i färg, så den ser riktigt lyxig ut. Precis som den tidigare Berättelser i svart så rör den sig i gränslandet mellan fantasy och skräck och innehåller en blandning av nya och gamla noveller. Förutom novellerna finns också en kort presentation av varje författare.

Fyra av novellerna är gamla, och dessa råkar även sammanfalla med de som är skrivna av utländska författare: "Det vita folket" av Arthur Machen (en av H. P. Lovecrafts inspirationskällor), "Diamantlinsen" av Fitz-James O-Brien, "Albatrossens ägg" av greve Eric Stenbock (som visserligen hade svenska rötter, men skrev på engelska) och Omfale av Théophile Gautier.

De nyskrivna novellerna är "Mannen som drömde" av Henrik Johnsson, "En märklig klocka" av Rickard Berghorn och "Herr Pollis sista resa" av Peter Fisk.

Precis som i Alephs övriga böcker så är språket utmärkt, till skillnad från den engelsksmakande svenska som man ofta hittar i översatt fantasy (och ännu värre, ibland även i svenskskriven). Om jag ska säga något övergripande om boken så får det bli att den lämnar en lätt känsla av vemod efter sig. Inte bara för att den är så tunn, utan även för att flera av novellerna handlar om avsked eller förluster av olika slag.