Gary Russell: Bildvärlden i Sagan om Ringen (2002; The Lord of the Rings: The Art of the Fellowship of the Ring)

Norstedt, 192 sidor. Översatt av Erland Törngren.

Bildvärlden i Sagan om Ringen är det vackraste och, tillsammans med Sagan om Ringen: Den stora filmguiden hittills den intressantaste av alla de böcker som kommit ut i kölvattnet efter den första Sagan om Ringen-filmen.

Det är mer bilder än text i boken och det är inte så konstigt. Det handlar om hur utseendet på allting i Sagan om Ringen-filmen utvecklades från att projektet inleddes till att filmningen började. Vissa saker ändrades inte så mycket. Gandalfs utseende är till exempel hämtat från en bild av konstnären John Howe, gjord som en illustration till en utgåva av boken gjort innan filmen. Andra saker som balrogen gick igenom många olika versioner innan man fastnade för den som finns med i filmen. I balrogens fall finns det inte så mycket beskrivning i boken, utan man hade ganska fria händer att göra som man ville.

Bildmaterialet i boken är väldigt varierat. Det finns allt ifrån snabba skisser till färdiga bilder ur filmen. Det är också intressant att se hur en del av miljöerna i filmen är uppbyggda, med en blandning av skådespelare, riktiga miljöer filmade på olika ställen i Nya Zeeland och modeller. Det finns en scen där Gandalf rider mot Isengård. Den är digitalt ihopmonterad från sex-sju olika filmer. Från en har man tagit Gandalf som rider, från en annan en dramatisk bergstopp, från en tredje landskapet i dalen och så vidare. Till slut är själva Orthanc gjort med datorgrafik.

Bildvärlden i Sagan om Ringen är en väldigt vacker bok. Antingen kan man läsa den och få reda på detaljer om hur filmdesign och filmskapande går till, eller så kan man bara bläddra slumpmässigt i den och njuta av bilderna. En utmärkt bok att önska sig till jul, helt klart.