Debra Doyle & James D. Macdonald: Trollkarlsskolan (1990; School of Wizardry)

B. Wahlströms, 140 sidor. Översatt av Ingrid Warne.

När jag först såg Trollkarlsskolan var jag rätt säker på att det var någon som försökte rida på Harry Potter-vågen genom att skriva om en kille som börjar på en trollkarlsskola. Så var det tydligen inte, för den här boken är skriven innan den första Harry Potter-boken kom ut, men det är nog i alla fall Harry Potter som är anledningen till att den här boken kommer ut på svenska nu.

Till skillnad från Harry Potter-böckerna så är Randal, huvudpersonen i den här boken, inte speciellt bra på magi. När det kommer en trollkarl och uppträder hos på hans pappas slott så bestämmer sig Randal för att han också vill bli trollkarl istället för riddare som han tidigare tränats till. Han följer med trollkarlen när han lämnar slottet igen och kommer till trollkarlsskolan, men väl där kommer han snart underfund med att det är mycket svårare att trolla än han trodde, och att han dessutom inte är lika bra på det som de övriga eleverna.

Det är lättläst och passar bra för den som tycker att Harry Potter verkar skoj, men tycker att den är för tjock. Om jag ska invända någonting så är det att det tar lång tid innan konflikten mot slutet av boken visar sig, och därför blir den ganska hastig när den väl kommer, för det är inte så många sidor kvar.