Terry Pratchett: The Last Hero (2001)

Gollancz, 160 sidor.

The Last Hero är ännu en del i Discworldserien, men den är inte lik de flesta tidigare. Till skillnad från alla andra tidigare delar (utom Eric) så är The Last Hero en bok i stort format med massor av illustrationer av Paul Kidby. Själva texten är lite kortare än i en normal Discworldbok trots att sidorna är större eftersom många sidor går åt till illustrationerna.

Det är naturligtvis svårt att illustrera böcker så här långt in i en serie eftersom många läsare kommer att ha egna uppfattningar om hur olika personer ser ut, men jag tycker att Paul Kidby lyckats väldigt bra.

I The Last Hero får vi återse Cohen the Barbarian, världens antagligen äldste barbar och hans uråldriga kompisar. De har bestämt sig för att de ska bege sig till toppen på Cori Celesti, det stora berget mitt på Discworld där gudarna bor, och lämna en bomb. En stor bomb, till och med.

I Ankh-Morpork har trollkarlarna och Lord Vetinari fått reda på deras planer och försöker komma på en motplan. Om bomben detonerar på toppen så kommer magifältet som upprätthåller Discworld att destabiliseras och vad som händer då är det ingen som vet eller ens vill veta.

Lord Vetinari begär in hjälp från Leonardi da Quirm, den galne konstruktören som precis som vanligt när han kallas in börjar skissa på underliga konstruktioner. Den här gången bygger han ihop ett slags fågel som han själv, Carrot och den stackars Rincewind ska packa in sig i och flyga iväg med. Tanken är att de genom att åka med den (via en väldigt kreativ rutt) ska hinna genskjuta Cohen och hans anhang innan de hinner ställa till några dumheter i gudarnas boning.

Att göra en illustrerad version av en bok med Leonardo da Quirm i är helt rätt, för hans konstruktioner behöver man se på bild för att begripa hur de fungerar. Om man ens gör det då.

Förutom de som redan nämnts träffar man även på till exempel the Librarian och döden. Som vanligt, får man väl säga. Jag vet inte om det finns någon Discworldbok som de inte förekommer i.

Om du behöver en bok att få några goda skratt av så är det här helt rätt val. Dessutom är det en väldigt backer bok, tack vare alla illustrationerna.

[OBS att den här boken bara finns på engelska.]