Robin Hobb: Sorgeskeppet (1999; Mad Ship)

Natur och Kultur, 787 sidor. Översatt av Lena Karlin.

Sorgeskeppet är del två i Robin Hobbs trilogi Handelsmännen och de magiska skeppen. Liksom den förra delen är det en rejäl lunta på knappt 800 sidor, men för en gångs skull har förlaget inte delat upp varje del i flera delar när de översätter.

De magiska skeppen, eller själskepp som de oftare kallas, ser ut som vanliga segelfartyg men har väldigt speciella egenskaper. De tillverkas av ett träslag som heter häxträ, och bara av ett folk långt bort. Skeppen är fantastiskt dyra, så den familj som vill köpa ett sätter sig i skuld för generationer framåt. Det är dock ett vågspel som kan löna sig, för ett själskepp kan vakna till liv och i och med det självt hjälpa till att segla på bästa sätt. När tre kaptener ur samma handlarsläkt har dött på ett själskepps däck så vaknar skeppet, och dess galjonsfigur börjar röra sig.

I första boken, Magins skepp, har handlarfamiljen Vestrit nyligen drabbats av ett dödsfall i familjen. Familjens överhuvud dör, men han är den tredje kaptenen som dör på familjens själskepp Vivacia, så hon vaknar till liv. Eftersom hennes tidigare kapten just dött hamnar hon istället under Kyle Havens befäl. Kyle är ingift i familjen Vestrit, och inte alls populär hos den andra dottern, Althea. Hon har alltid varit med Vivacia och sin far på resor till skillnad från sin syster som varit hemma som en dotter förväntas. När Althea får reda på att fadern testamenterar Vivacia till hennes syster (och därigenom till Kyle) ger hon sig av från familjen och tar hyra på ett annat skepp. Eftersom kvinnor förväntas vara henna måste hon vara förklädd till pojke.

I Sorgeskeppet kommer familjen underfund med att Vivacia har blivit kapad av pirater. Inte nog med att skeppet är borta och därmed alla ekonomiska resurser familjen har (och möjligheten att tjäna nya pengar), dessutom är Kyle och hans son Wintrow borta eftersom de var med på skeppet. Wintrow vill egentligen bli präst, men eftersom ett själskepp måste ha någon av sin familj med på resorna såg Kyle till att han kom med trots att han inte ville.

Som om det inte räcker med att två personer och skeppet är borta, så måste familjen Vestrit nu börja fundera på hur man ska blidka sina långivare bland folket som bygger själskeppen. Den enda rimliga lösningen är antagligen att gifta bort Kyles dotter Malta med en av regnmarkshandlarna som äger familjen Vestrits skuldsedel. Det kommer i så fall att innebära att hon måste flytta iväg och leva i regnmarkerna, där folket drabbas av hudsjukdomar och mystiska utväxter av någonting i miljön.

Detta är bara några nedslag i berättelsen. Det finns hela tiden flera trådar som löper om varandra, och då och då träffar på varandra. Jag har inte heller tagit upp alla trådarna. Det pågår även saker i världen som kan förändra saker väldigt mycket, men det är än så länge nästan ingen som vet om det.

Sorgeskeppet är trots sin storlek väldigt lättläst. Jag vill gärna läsa nästa del, men tyvärr verkar det som om man får vänta tills efter midsommar innan den kommer. Nåja, den som väntar på något gott...