Jude Fisher: Sagan om Ringen: En bildberättelse om filmen (2001; The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Visual Companion)

Norstedt, 72 sidor. Översatt av Erland Törngren.

En bildberättelse om filmen är också en stor bilderbok (fast inbunden, till skillnad från Den stora filmguiden), och även denna finns även i en barnvariant.

Jag är inte riktigt säker på vad tanken med den här boken egentligen är, måste jag erkänna. Visst är den vacker att bläddra i och så, men jag har lite svårt att inse vilken målgruppen egentligen är.

Om man redan läst Sagan om Ringen så kommer man att tycka att den här boken inte tillför speciellt mycket (förutom vackra bilder), för de beskrivningar som finns är rätt kortfattade. Om man inte vet något om boken innan så kommer man inte att vara speciellt mycket klokare efter att man läst den här boken, för man får inte mycket till sammanhang av beskrivningarna här.

Ett typiskt uppslag i boken presenterar en person, en ras eller något annat koncept, men normalt tar bilder upp mer än hälften av platsen så det blir ganska kortfattat. Egentligen är dessa beskrivningar rätt bra, men det saknas en kort genomgång av handlingen på några sidor (det vore naturligtvis svårt att få till, men det går -- brädspelet om Sagan om Ringen sammanfattar handlingen i alla tre böckerna på ett uppslag i regelhäftet).