Brian Sibley: Sagan om Ringen: Den stora filmguiden (2001; The Lord of the Rings Official Movie Guide)

Norstedt, 120 sidor. Översatt av Erland Törngren.

Den stora filmguiden är en av de inte mindre än fyra bilderböcker i stort format som kommit ut med anledning av den första Sagan om Ringen-filmen. Den finns även i en enklare barnanpassad variant.

Först beskrivs hur det gick till när regissören Peter Jackson fick uppdraget att göra film av Sagan om Ringen. Efter det finns presentationer av de olika rollfigurerna i boken (med bild på varje) och en beskrivning av hur skådespelaren har tolkat sin roll.

Till slut kommer beskrivningar av hur man löst diverse tekniska saker vid inspelningen. Här kan man läsa hur man gjorde för att designa all rekvisita, hur man hittade lämpliga miljöer, hur man bär sig åt för att filma scener med personer i diverse olika längder samtidigt och så. För att lösa längdproblemet använder man "size doubles", alltså ungefär som en stuntman, fast istället för att vara bra på att överleva ska han vara lång (eller kort, beroende på scenen). Det innebär också att mycket av rekvisitan måste tillverkas i dubbel uppsättning, en normalstor och en antingen större eller mindre.