Robin Hobb: Magins skepp (1998; Ship of Magic)

Natur och Kultur, 776 sidor. Översatt av Ylva Spångberg.

Trots flera rekommendationer hade jag inte läst någonting av Robin Hobb innan Magins skepp, men det får det nog bli ändring på. Magins skepp är första delen i serien Handelsmännen och de magiska skeppen som är fristående från den tidigare serien Berättelsen om fjärrskådarna, men trots det utspelar sig i samma värld.

De magiska skeppen är konstruerade av häxträ och så fruktansvärt dyra att den handelsman som vill ha ett blir tvungen att inteckna inte bara sin familj utan även kommande generationer. När tre generationer av kaptener har dött på skeppets däck så blir skeppet självmedvetet och kan kommunicera med besättningen. Själskeppen är både snabbare och säkrare än sina kusiner gjorda i vanligt trä -- om de behandlas väl. Om man stöter sig med dem så kan de segla långsamt med flit eller rent av dränka sin besättning.

Magins skepp är som sagt första delen i en serie, och ägnar sig rätt mycket åt att introducera personer och bakgrund, utan att det för den delen blir tråkigt. Althea Vestrit är dotter i en gammal handelsfamilj som har själskeppet Vivacia. Familjen har också ekonomiska problem, och som om inte det räckte dör också Altheas far Ephron. I och med det vaknar Vivacia till liv, men hon får Kyle Haven (gift med Altheas syster Keffria) som kapten och han är inte alls insatt i hur själskepp fungerar och inte heller intresserad av att få reda på det. Han ser bara möjligheterna till en snabb vinst genom att utnyttja möjligheterna till snabbsegling; att man måste lyssna på skeppet och ta hand om det ordentligt tror han inte på.

Efter Ephrons död börjar familjen Vestrit falla samman. Althea gör sig ovän med Kyle och ger sig av. Kyle tar med sig sin son Wintrow som går i prästskola på Vivacia och seglar iväg, mot sonens vilja. Kyle vet att ett själskepp måste ha någon från den ursprungliga familjen med sig, och Wintrow får det uppdraget. Han vill helst slippa och fortsätta med sina präststudier, men det vill Kyle inte veta av. När Wintrow varit på Vivacia ett tag känner han att han har ett band till henne också, och blir ännu mer osäker på vad han egentligen vill. Hemma i land blir Keffria kvar tillsammans med sin mor och sin dotter. Även de får problem när det visar sig att dottern har samma inställning till världen som sin far, och inte alls är intresserad av att följa de gamla traditioner och regler som handelsfamiljerna lever efter. Speciellt inte som det innebär att hon kan bli bortgift för att betala Vivacia.

Jag tycker att Magins skepp känns som en lovande inledning på en serie, och känns egentligen inte speciellt lång när man läser den. Robin Hobb skriver bra, kanske speciellt de allt mer komplicerade och känsloladdade relationerna mellan de olika medlemmarna i familjen Vestrit.