Stephen King: Hjärtan i Atlantis (1999; Hearts in Atlantis)

Bra Böcker, 499 sidor. Översatt av John-Henri Holmberg.

Stephen Kings senaste bok är inte riktigt en roman, men det är inte riktigt en novellsamling heller. Den består av fem historier som utspelar sig i olika tidsperioder, men de är sammanbundna av att de till viss del har samma huvudpersoner.

Den första (och längsta) delen "Låga män i gula rockar" utspelar sig 1960. Bobby Garfield har just fyllt elva, men hans mamma har inte råd att köpa cykeln som han så hett längtar efter. Hon upprepar om och om igen att de har ont om pengar efter att hans far dog.

Som vanligt när King skildrar barn så är det väldigt välgjort. Man får en känsla av att befinna sig mitt i Bobbys sista sommar som barn och första som nästan vuxen. Bobby bestämmer sig för att försöka tjäna ihop till pengarna till cykeln själv. Samtidigt kommer han underfund med att hans kompis Carol Gerber inte bara är en kompis, utan att han faktiskt är kär.

För att få mer pengar hyr Bobbys mor ut ett ledigt rum i deras hus till Ted Brautigan. Det är uppenbart att hon inte tycker om Ted, men Bobby gillar honom. Ted sitter långa stunder och diskuterar böcker med Bobby (som precis fått ett lånekort till vuxenavdelningen) och ger honom Flugornas herre som gör stort intryck på honom.

Ted visar sig vara lite underlig. Han påstår att han är jagad av låga män i gula rockar. Han vill inte berätta så mycket om dem, men han ber Bobby att hålla utkik efter dem och olika tecken på att de är i närheten. Bobby får betalt för besväret, men tar det inte riktigt på allvar. Dessa mystiska män är egentligen det enda övernaturliga som finns i boken; de senare delarna är helt realistiska.

Nästa del, "Hjärtan i Atlantis", utspelar sig 1966 och handlar om Peter Riley som precis börjat på universitet. Han har haft ganska lätt för sig i skolan tidigare, men nu dras han till det eviga kortspelandet i allrummet i studenthuset där han bor. Han lyckas visserligen låta bli att förlora pengar, men hans studier hamnar snabbt efter. Det är inte direkt lockande att misslyckas med studierna, för det innebär nästan säkert att han istället kommer att skickas till Vietnam.

Hans situation blir inte mindre komplicerad av att han träffar Carol Gerber och blir kär i henne, trots att både han och hon har flick- och pojkvän som väntar hemma.

I början är det ingen som vet känner till vad symbolen på en students jacka betyder, men rätt snart har fredsmärket spritt sig till de flesta. Fler och fler börjar ifrågasätta vad USA egentligen håller på med i Vietnam. Carol dras in i en aktivistgrupp och hamnar snart i blodiga demonstrationer.

De sista tre delarna är kortare. En handlar om en vietnamveterans botgöring efter kriget, en beskriver en återförening mellan två veteraner på begravningen av en tredje och i den tredje återvänder Bobby till sin hemstad igen efter nästan fyrtio år.

Själva handlingen i de olika delarna hänger inte ihop, men de känns ändå sammankopplade i och med att samma personer återkommer. Den som är bifigur i en del kan vara huvudperson i nästa. Allt eftersom får man en mer komplett bild av de olika personernas liv och vad som format dem till de personer de blev.

Det är uppenbart att det här är tidsperioder och miljöer som Stephen King är väl förtrogen med. Miljö- och personskildringarna är hela tiden utmärkta. Även om motivvalet inte är det man är van vid från Stephen King så känner man igen honom på stilen som även går fint fram genom John-Henri Holmbergs översättning. Stephen King visar med Hjärtan i Atlantis återigen att han är mycket mer än en skräckförfattare.