Joseph Sheridan LeFanu: Grönt te (2000; Green Tea)

Aleph, 52 sidor. Översatt av Erik Magnus Eriksson.

Joseph Sheridan LeFanus Grönt te är den tunnaste bok jag läst på länge med sina 52 sidor (inklusive ett efterord av Sven Christer Swahn). Den är, tillsammans med Berättelser i svart, de första böckerna från Rickard Berghorns nystartade Aleph bokförlag (\url{http://www.alephbokforlag.se/)}. Nicolas Krizan har gjort både omslaget och några illustrationer inuti med sedvanlig bravur.

I Grönt te introduceras LeFanus ockulta detektiv Martin Hesselius som förekommer i ytterligare några av hans historier, och som var den första i sitt slag i litteraturen.

Berättandet är tämligen komplicerat. I ett förord berättar Martin Hesselius' sekreterare vem han är, och att den kommande historien är en samling brev från Hesselius till en av hans vänner, och i breven berättar Jennings, den person som boken egentligen handlar om, i sin tur sin historia. Det här låter dock mycket mer komplicerat när det ska beskrivas än vad det i verkligheten är.

Jennings har drabbats av att en liten spökapa följer honom runt, och han vill att Hasselius ska hjälpa honom att bli av med denna oönskade följeslagare. Samtidigt som han vill ha hjälp så är han dock svår att få tag i. Han avbokar ett möte med Hesselius och försvinner till annan ort en lång period. Hesselius gör vad han kan för att lösa mysteriet, men han når inte riktigt ända fram.