Cordwainer Smith: You Will Never be the Same (1963)

Berkley, 176 sidor.

Cordwainer Smith (som egentligen hette Paul Linebarger) är en författare som jag länge inte visste speciellt mycket om. Han brukar oftast inte tas med på listor över de mest populära författarna. Däremot kommer han med när författare ska berätta om vilka författare som inspirerat dem mest. Med tiden stod det klart att han verkade vara ett intressant namn, om än inte speciellt väl känt i de breda lagren.

Den första bok av honom jag fick tag i var You Will Never be the Same som är en novellsamling. När jag öppnade den kunde jag konstatera att den innehöll inte mindre än tre noveller som jag kände igen titlarna på redan innan jag läst dem, och då är jag inte någon speciellt stor läsare av noveller.

De flesta (om inte alla) novellerna i boken utspelar sig i samma universum, The Instrumentality of Man, vilket för den delen är sant för nästan all science fiction han skrev. The Instrumentality of Man är en framtidshistoria som sträcker sig över lång tid. I den hittar man bland annat Scanners, rymdpiloter som inte längre har sina sinnen i behåll mer än under korta perioder och som har väldigt svårt att leva normala liv. De är också huvudpersonerna i en av de bästa novellerna i boken, "Scanners Live in Vain".