Gunila Ambjörnsson: Tidens fånge (2000)

Bonnier Carlsen, 192 sidor.

Precis som Vilse i tiden (1998; recenserad i Månblad Alfa 37) så är Tidens fånge en ungdomsbok där en person från nutiden hamnar i en historisk period. I den förra boken var det medeltiden, i Vilse i tiden är det 1700-tal det handlar om.

Här handlar det om Micke som får i uppgift att skriva en uppsats om en person på 1700-talet som han inte hittar någon information om. Istället råkar han hitta en ny videobutik där han pratar med föreståndarinnan som säger att hon kan hjälpa honom med hans skrivande, men att han först ska titta på en film som heter "Tidens fånge". När han tittar på filmen så upptäcker han att han hamnar i precis det 1700-tal som han inte lyckades hitta någonting om i uppslagsböckerna.

Boken är bra, men man kanske ska akta sig för att läsa för många böcker av Gunila Ambjörnsson. Förutom de två jag redan nämnt har hon skrivit Huset Silvercronas gåta (som även gått som TV-serie) med samma typ av handling, och jag tror även att Trädet och tiden som kom ut förra året har en liknande handling.