Robert Holdstock: Mythago Wood (1984)

Voyager, 319 sidor.

Mythago Wood är den första bok jag läser av Robert Holdstock, men det får det nog bli ändring på. När jag började läsa den så trodde jag att det var en någorlunda konventionell fantasyroman (det enda man har att gå på är omslaget som visar en man med sköld och hjorthorn på hjälmen som går bortåt i en skog i monumentalformat, utgåvan jag har saknar helt baksidestext). Så var det ju inte riktigt.

Boken utspelar sig i England strax efter andra världskriget. Huvudpersonen Steven får reda på att hans far har dött och på grund av det lämnar han sin konvalecens i Frankrike och åker hem till sin bror, Christian. Under brödernas uppväxt har deras far ägnat sig åt någon form av forskning om den stora ekskog som omger föräldrahemmet. Fadern blev med tiden allt mer fanatisk och hemlighetsfull om sitt arbete, och han kunde ibland försvinna på expeditioner in i skogen tillsammans med en bekant i flera veckor utan att höras av.

Fadern är nu borta, men alla hans dagböcker där han beskrivit vad han sysslat med finns kvar. Det visar sig när Steven kommer att Christian inte bara läst faderns dagböcker utan också börjat återuppta forskningen. Ganska snart försvinner även han in i skogen och Steven ger sig iväg efter honom. Det visar sig att skogen på något sätt förvrider både rummet och tiden. Trots att man kan gå runt skogen på ett par timmar så kan man vandra veckovis utan att komma till dess centrum. Tiden verkar också gå långsammare ju längre in i skogen man kommer.

Det finns också en massa varelser inne i skogen, både människor och annat. Många av dem är mythagos, ett slags externaliserade versioner av de mytiska arketyper som finns i vårt undermedvetna.

Jag gillar verkligen den mystiska stämningen som genomsyrar den här boken. Det pågår ett upptäckande och utforskande av skogen hela tiden, dels direkt genom expeditioner in i skogen, dels indirekt genom sökande efter ledtrådar i faderns dagböcker. Här och där finns också inskjutna episoder från Stevens barndom, när han plötsligt genom att studera faderns dagbok inser vad det var som egentligen hände.