Maud Mangold: Mahognyögat (2000)

Rabén & Sjögren, 210 sidor.

I den här andra delen av Maud Mangolds Landet innanför-serie så utspelar sig all handling utom ett par sidor i det inre landet. De flesta huvudpersonerna är desamma som i den förra delen (Glaspärlespelet, recenserad i Månblad Alfa 41). Den som tillkommer är flickan Fanny som ger sig in i landet innanför för att leta efter sin syster som försvunnit in där.

Det är inte längre lika lugnt i landet innanför. Dels finns det en del människor som går omkring med vapen och talar om att utvidga landet. Eftersom många flyttat in hit för att komma undan från stöket utanför så är detta inte så populärt. Dels finns det nu en samling gråklädda ungdomar som går runt i landet och följer en man som kallas Ödeshärskaren. Det hela verkar vara något slags sekt men inget vet riktigt vad de gör eller vad de vill. De ungdomar som ingår i följet verkar inte vara sig själva och de ser dessutom utmärglade ut, så någonting står inte rätt till.

Naturligtvis visar det sig när våra vänner ger sig iväg på jakt efter Fannys syster att det leder de fram till alla de gråklädda ungdomarna. Om man vill vara kritisk så kanske handlingen bygger lite väl mycket på sammanträffanden ibland, men det finns andra ställen när det inte blir som man tror. Att det är lite enklare handling i en ungdomsbok tycker jag inte är något problem.