Niklas Krog: Draksvärdet (2000)

LL-Förlaget, 116 sidor.

LL-förlaget specialiserar sig på att ge ut böcker för personer med lässvårigheter, så den här boken är lite speciell. Det finns inga speciellt svåra ord och meningarna är ganska korta. Det passar å andra sidan Niklas Krog ganska bra eftersom han redan från början skriver ganska enkelt och lättläst.

Volymsmässigt innehåller Draksvärdet inte mer text än en novell eftersom det är gott om luft på sidorna och dessutom gott om illustrationer gjorda i en lite gammaldags stil av Nils-Petter Ekwall.

Själva historien börjar som en klassisk saga med en pojke som blir anlitad som väpnare av en riddare. Strax efter det får de reda på att prinsessan blivit bortrövad och de beger sig till huvudstaden för att hjälpa kungen. De får reda på att det är en drake som rövat bort prinsessan och ger sig av mot berget där draken bor. Väl där så börjar riddaren strida mot draken, men efter att de båda tröttat ut sig så talar draken om att han inte alls har rövat bort någon prinsessa utan att de har blivit lurade. Riddaren och hans väpnare rider tillbaka mot staden för att ta reda på vad det är som pågår egentligen.

Förutom det syfte boken är tänkt för så tror jag att den kan fungera som en bra introduktion till fantasy för någon som nyligen lärt sig att läsa.