George Johansson: Uppbrott från jorden (1979, 1998)

Natur och Kultur, 117 sidor.

Uppbrott från jorden är en av de första science fiction-romaner jag kom i kontakt med, och antagligen den första som var skriven på svenska. Den gavs ursprungligen ut av Bonnier 1979 och någon gång då fick jag den. Den gick sedan som följetong i Kamratposten (nummer 1- 9 1980) och har sedan kommit ut i lite olika samlingsutgåvor genom åren. Johansson skrev med tiden fem delar i samma serie. Nu har alltså Natur och Kultur återtryckt boken i "reviderad utgåva", men jag är osäker på om revideringen innebär mer än att handlingen har flyttats ett antal år längre in i framtiden.

Boken utspelar sig drygt hundra år från nu. Jorden är vid det här laget praktiskt taget totalt miljöförstörd och människorna har anlagt baser över hela solsystemet. Levnadsförhållandena för människorna är mycket sämre än nu på grund av föroreningar och överbefolkning. Det är inget onormalt att man dör vid femtio års ålder.

Huvudpersonen Len Renberg berättar sitt livs historia i boken, allt från att han får en resa runt jorden av sin far rymdpiloten och därmed bestämmer sig för att bli rymdpilot själv och fram till att han slutligen får möjlighet att köpa ett eget rymdskepp. Ganska snart efter att han köpt Morning Star så får han reda på saker som förändrar hela hans liv och han tar ett oåterkalleligt beslut. Hur det går får man egentligen inte reda på förrän i nästa del (som även den ska ges ut igen snart).