Bertil Falk: Själamässa för en konstgjord (1999)

Paradishuset, 76 sidor.

Själamässa för en konstgjord är det lilla lundaförlaget Paradishusets (\url{http://www.geocities.com/SoHo/Studios/2134/)} fjärde bok och den är precis som de tidigare gjord med en blandning av print-on-demand och vanlig tryckning. De trycker omslag på ett vanligt tryckeri och inlagan i liten upplaga. När kompletta böcker tar slut trycker de några inlagor till och limmar.

Den här boken består av fyra noveller. Titelnovellen tar upp större delen av den ganska tunna boken. Den publicerades urspringligen i Jules Verne-Magasinet omkring 1970 men har inte tidigare funnits i bokform. Den handlar om en android som vill få samma rättigheter som människor även inom kyrkan (den katolska kyrkan dominerar världen i bokens framtid). Även om katolska kyrkan till slut fått sin första kvinnliga påve så betraktar den inte androider som varelser på samma nivå som människor.

Det förekommer rätt mycket konspirationer och hemliga organisationer i boken, så man får hålla tungan rätt i munnen om man ska hänga med i svängarna.

De övriga tre novellerna i boken är små korta saker med "twist ending". Jag ska inte säga att de är dåliga, men de känns inte speciellt originella heller. Tyvärr framgår det inte av boken om de är nyskrivna eller om de är ungefär lika gamla som titelnovellen. I en av dem så ser man slutet i princip från början. En annan bygger på att man som läsare gör ett antagande som visar sig vara falskt.