George Johansson: På okänd planet (1999 (ursprungligen 1982))

Natur och Kultur, 95 sidor.

George Johanssons ungdomsserie Uppbrott från jorden utkom ursprungligen i fem delar på Bonniers mellan 1979 och 1986. Nu har Natur och Kultur börjat ge ut den igen, men då i lätt modifierad form. Böckerna har flyttats ett antal år fram i tiden, samt att bok nummer två i serien, Planetjakten, har utgått. Nyutgåvan har alltså endast fyra delar och bara den första har samma ordningsnummer som i den ursprungliga utgåvan. Anledningen till att Planetjakten inte fick vara med var att George Johansson inte tyckte att den höll samma kvalitet som de andra delarna. Det ska jag inte uttala mig om för jag har inte läst den på tjugo år eller så. Vad som däremot är synd är att det inte har skett mer omskrivning av På okänd planet än det gjort.

Den första delen, Uppbrott från jorden, slutar med att Len och Amalthea sitter i ett rymdskepp på väg mot Andromedagalaxen. På okänd planet börjar med att de befinner sig på en jordliknande planet utan vare sig skeppet eller all den utrustning som de hade med i det. Ingenstans i boken får vi reda på vart skeppet har tagit vägen. Jag tittade lite i den gamla utgåvan av På okänd planet och upptäckte att ett antal sidor i början av den gamla utgåvan försvunnit i den nya. I den gamla utgåvan så börjar det med att en fripassagerare som de plockat upp på en närbelägen planet (i Planetjakten) råkar pilla på någonting i skeppet så att det startar på autopilot och flyger iväg. Detta har tagits bort i nyutgåvan. Det hade varit bättre att låta det vara kvar och lägga till någon kort förklaring om varifrån fripassageraren kom, alternativt låta skeppet drabbas av kortslutning eller så och åka iväg på egen hand. Som det är nu så känns det väldigt konstigt.

Själva handlingen i boken går i princip ut på att Len och Amalthea försöker skapa sig ett så bekvämt liv som möjligt på en främmande planet där de inte vet vad som går att äta och de inte har några verktyg alls förutom en laserkniv. En av de väldigt få saker de lyckats få med sig från skeppet innan det försvann är en gammal postorderkatalog (någonting i stil med Clas Ohlsson-katalogen) som innehåller bilder på massor med praktiska prylar som de visserligen aldrig sett tidigare men ofta kan lista ut vad det är och få goda idéer från. Ganska ofta känns boken som en faktaartikel om överlevnadskonst, lätt förklädd till skönlitteratur.