Terry Pratchett: Johnny och bomben (1996; Johnny and the Bomb)

Wahlströms Fantasy, 240 sidor. Översatt av Peter Lindforss.

Johnny och bomben är tredje delen i Johnny-serien (de tidigare är Endast du kan rädda mänskligheten och Johnny och döden), men egentligen har de inte så mycket med varandra att göra. Visserligen är det samma huvudpersoner i alla böckerna, Johnny och några av hans kompisar, men handlingen i böckerna har inget samband så det går utmärkt att läsa dem i vilken ordning som helst.

I Johnny och bomben så upptäcker kompisarna att de har snubblat över en tidsmaskin och de åker tillbaka i tiden. Ganska snart kommer de på att det finns en stor viktig händelse som de skulle vilja ändra på. Frågan är vad som kommer att hända med nutiden de kommer ifrån om de ändrar på historien. Kommer de själva ens att finnas? Inte blir det enklare av att de råkar glömma en kompis i dåtiden samt att de möter sig själva när de kommer tillbaka till en tidpunkt strax innan att de åkte.

Trots alla dessa förvecklingar i tiden så är det här en lättläst historia. Precis som vanligt med Pratchettböcker så är det ganska roligt, även om det inte är en bok som man skrattar högt åt på samma sätt som böckerna om Skivvärlden.