Tad Williams: I en annan värld (1996; Otherland: City of Golden Shadow, 2)

Wahlströms, 332 sidor. Översatt av Eva Haskå.

I och med I en annan värld så har vi kommit en fjärdedel genom serien Otherland. Det ska bli fyra delar på engelska men som vanligt kommer den svenska upplagan ut i mer hanterliga volymer. På engelska har andra delen just kommit ut, och den väntas på svenska till hösten. Synd att det inte översätts mer modern science fiction med den hastigheten.

Precis som i De gyllene skuggornas stad så utspelar sig en stor del av handlingen i cyberspace. I verkligheten så flyttar sig dock Renie och hennes vänner från sina hem där de känner sig allt mer osäkra till en övergiven gammal forskningsbunker som de fått tips om av ett par vänner de bara träffat via cyberspace. Medan den förra delen i serien till stor del bestod av uppbyggnad av spänningen och en hel del stämningsskapande mystik så händer det en hel del i den I en annan värld. De flesta av de trådar som var helt frikopplade från varandra i den första delen möts nu, både i verkligheten och i cyberspace.

Renie och hennes vänner har nu hittat fram till den stad i cyberspace som de letat efter och som de tror kan vara åtminstone en del av anledningen till hennes brors koma. Problemet är att det inte verkar vara något trevligt ställe och det verkar inte ens som om de kan koppla bort sig från cyberspace längre.