George Johansson: Datorernas död (1999 (ursprungligen 1983))

Natur och Kultur, 160 sidor.

I Datorernas död så börjar George Johansson på en helt ny tråd i serien Universums öde. Medan de tidigare delarna i serien handlat om Len Renberg som bryter upp från sitt liv på jorden och ger sig av mot Andromedagalaxen och vad som händer honom där så är vi nu tillbaka på jorden igen. Kopplingen till de tidigare delarna i serien är svag och den här boken är lika läsvärd oavsett om man läst de tidigare delarna i serien eller inte.

Handlingen utspelar sig i Stockholm på 2100-talet. Miljön är mycket förfallen och människorna är mer eller mindre förslavade av tråkiga arbeten, datorstyrda skolor, passiviserande droger utskrivna av staten och alla möjliga TV-program.

Visst märker man att Datorernas död är en ungdomsbok precis som de tidigare delarna i serien men den har samtidigt en råare ton som stämmer väl överens med den tuffa stadsmiljö som handlingen utspelar sig med. Huvudpersonen kommer ursprungligen ur ett ungdomsgäng. Ganska snart får vi se hur hans samvete tvingar honom att sätta sig upp mot först gängen han brukar hålla ihop med och sedan även mot samhället.

Känslan i boken ger till en del en känsla av cyberpunk men det förekommer inget i stil med virtuell verklighet eller så, men det mesta av bakgrundsmiljön stämmer väl. Genom att visa hur det är möjligt att sätta sig upp emot våld och förtryck så känns boken mycket viktigare än de tidigare böckerna i serien. De har visserligen ett visst miljöengagemang, men till största delen känns de som underhållning.