William Gibson: Virtual Light (1993)

Viking, 294 sidor.

Precis som de flesta andra av William Gibsons böcker utspelar sig Virtual Light i en ospecificerad nära framtid (2005 enligt en recension, men det framgår inte av boken). Huvudpersonen Chevette är ett cykelbud som hamnar på en fest i samband med en leverans. Där knycker hon ett par solglasögon av en otrevlig typ bara för att hon inte gillar att han stöter på henne. Efter ett tag kommer hon underfund med att det inte är några vanliga glasögon hon har lagt vantarna på utan ett par värdefulla VR-glasögon. Ganska snart så är Chevette jagad av flera olika grupper personer som är ute efter glasögonen. I själva verket visar sig glasögonen vara en klassisk McGuffin -- deras enda funktion i boken är att dra igång handlingen, de fyller ingen funktion i sig själva.

I Virtual Light bor det en massa folk uppe i Golden Gate-brons linor. Den idén gillade de som gjorde filmen Johnny Mnemonic och tog med den i filmen trots att det inte förekommer i Gibsonnovellen den baserar sig på.

Framtiden i Virtual Light känns genomtänkt. Det har inte skett några enorma framsteg men de som visas upp känns rimliga. Det är bra fart på handlingen hela tiden. Större delen av boken så är Chevette jagad så det är naturligt att tempot är högt.