Gunila Ambjörnsson: Vilse i tiden (1998)

Bonnier Carlsen, 175 sidor.

När jag först läste en sammanfattning av den här boken i någon reklamkatalog konstaterade jag att det lät ungefär likadant som den gamla TV-serien Huset Silverkronas gåta med en person som kan gå fram och tillbaka mellan olika tidsperioder. När jag sedan fick tag i boken upptäckte jag att det faktiskt är Gunila Ambjörnsson som skrivit boken Huset Silverkronas gåta.

Handlingen utspelar sig i Visby under förberedelserna för Medeltidsveckan. När en grupp ungdomar håller på att repetera för ett skådespel kommer plötsligt en flicka de inte känner igen och vill spela huvudrollen. Ganska snart visar det sig att hon vet saker om det som händer i skådespelet som ingen annan vet.

Även om man ganska snart kan lista ut vad det är som pågår så tycker jag att boken är läsvärd, dels för att den är välskriven och dels för att det är spännande att få reda på hur det kommer att lösa sig på slutet. Visserligen kan man gissa sig till vad som kommer att hända, men det är inte uppenbart hur vi kommer dit eller hur det kommer att sluta.