Dean Koontz: Trasdockan (1996; Ticktock)

Bra Böcker, 276 sidor. Översatt av Lars Krumlinds & Sven Erik Täckmark.

Trasdockan handlar om deckarförfattaren Tommy Phan som plötsligt hittar en tygdocka på trappen utan vidare förklaring förutom en lapp med vietnamesiska skrivtecken på. Tommy är själv vietnames men försöker framstå som en infödd amerikan och förstår inte texten.

Han hinner knappt ta in dockan i huset innan det börjar hända underliga saker. Tyget på dockan börjar spricka upp och ett ödleliknande djur kommer fram istället och attackerar honom. På hans datorskärm där hans senaste roman nyss fanns finns nu ett meddelande om att han har fram till gryningen på sig. I panik fryr han från huset i sin nyinköpta Corvette som han ganska snart kraschar. Då visar det sig att odjuret som kom ut ur dockan gömt sig i bilen och nu dessutom verkar växa sig starkare av lågorna från bilkraschen (det är en amerikansk bok och en amerikansk bil, så naturligtvis brinner bilen).

Tommy blir upplockad av en ung kvinna som visar sig vara en enmansarmé och hjälper honom att fly undan det övernaturliga monstret. Resten av boken handlar om hur Tommy och Del försöker undkomma monstret. Precis som vanligt med Koontz böcker så är det välskrivet, lättläst och spännande. Problemet är att handlingen inte känns trovärdig. Det lilla monstret står emot i princip vad som helst och verkar fullständigt ostoppbart. Till slut lyckas de naturligtvis komma på en lösning.

Problemet är att lösningen är så fånig att man knappt tror det. Om det kändes otroligt med ett litet supermonster som tål allt så är källan till monstret ännu värre. Tack vare att Koontz är en så bra författare som han är så har man inte tråkigt medan man läser boken, för spännande är det, men man ska akta sig för att fundera på hur handlingen hänger samman eller vilka sammanträffanden som förekommer. De sista 20- 30 sidorna i boken finns knappt.

Jag hoppas att Koontz ser till att tänka ut en vettig handling innan han börjar skriva på nästa roman.