Robert Silverberg, ed.: Legends (1998)

HarperPrism, 591 sidor.

Legends är en ganska speciell novellsamling, inte bara för att den är ovanligt tjock. Den är också lite udda för att den bara innehåller kända namn. Redaktören, ingen mindre än Robert Silverberg, frågade någon förlagsperson om man inte kunde sätta ihop en antologi med endast kända namn och fick till svar att det nog bara skulle vara möjligt om redaktören själv var känd. Sagt och gjort.

Temat i Legends är att var och en av författarna har skrivit en ny novell i sin existerande fantasyvärld. Det gör att den är intressant för den som inte tidigare läst så mycket fantasy och inte vet vilken av alla långa serier som kan vara intressant att börja läsa. En annan sak som är bra för nytillkomna läsare är att det finns en kort inledning till varje novell där man får en introduktion på en sida eller två till varje serievärld och en lista på vilka böcker som ingår i serien.

Det finns elva noveller i boken. Av de utspelade sig fyra, de av Stephen King (The Dark Tower), Terry Pratchett (Discworld), Ursula K. Le Guin (Earthsea) och Raymond E. Feist (Riftwar), i världar som jag tidigare läst någonting av. Åtminstone de tre första av dessa noveller tycker jag fungerade bra som smakprov på världarna i de respektive serierna.

De övriga novellerna utspelade sig alltså i serier som jag inte tidigare läst någonting av, och var i en del fall skrivna av författare som jag inte kände till så mycket mer än namnet av. Med ledning av dessa noveller så kan jag gissa att jag skulle ha behållning av att läsa mer av Terry Goodkind (The Sword of Truth), Robert Silverberg (Majipoor), George R. R. Martin (A Song of Ice and Fire) och Anne McCaffrey (Pern).

Enligt en intervju på www.amazon.com så ska en liknande antolologi med sf-noveller komma under 1999.