Kent Björnsson & Cecilia Nilsson, red.: Främmande besök (1997)

Bokförlaget Paradishuset, 110 sidor.

Det här är något så ovanligt som en samling science fiction och fantasynoveller, utgivna på ett förlag dedicerat till fantastisk litteratur och dessutom enbart (med ett undantag) med svenska författare. De allra flesta av författarna är inte tidigare publicerade i bokform. Inledningen till boken är skriven av en inom genren något mer känd person, nämligen Sam J. Lundwall.

Novellerna i boken är varierade, det finns allt ifrån rena rymdäventyr till absurda fabler. Precis som vanligt i en novellsamling finns det en del noveller som jag tycker om och en del som jag inte gillar något vidare. Så brukar det vara i alla novellsamlingar jag läser. Jag skulle tro att det är likadant för alla, det är bara uppfattningen om vilka noveller som är bra och vilka som är dåliga i en given novellsamling som varierar.

Till de bättre bidragen tycker jag Stefan Mankefors (känd från Spektra SF) text "Drömmarnas tid" (egentligen ett utdrag ur hans ännu opublicerade roman Aurora) hör. Det är ett stölduppdrag som inte går riktigt som det var tänkt. Nanoteknologi förekommer, liksom tydliga influenser från cyberpunk. Eftersom hans roman tydligen finns tillgänglig över internet så ska jag ta mig en titt på resten av den.

Ett par andra bra noveller var "Historien om bokpulvret" av Rolf Gustafsson som är en klassisk weird tale i se-upp-vad-du-önskar-dig-genren och redaktören Kent Björnssons "Cyprinus Carpio" som är en förvandlingsfantasy där huvudpersonen upptäcker att han håller på att förvandlas till en fisk.

Jag tycker att det är väldigt roligt att det publiceras böcker som denna. Jag hoppas verkligen att detta lilla tvåmannaförlag överlever och fortsätter att publicera böcker. Enligt deras websida finns det två böcker planerade för 1998.

Ytterligare en trevlig sak med den här boken är att det på sista sidan finns adresser till andra förlag inom genren och några intressanta föreningar och tidskrifter.