Zippo & Weiss: Cyberblås (1997)

Baltic Vision Förlag, 171 sidor.

Cyberblås är en svenskskriven cyberpunkhistoria, liksom Främmande besök recenserad i förra Månbladet utgiven på ett litet print-on-demand-förlag.

Om man bara ser till sidantalet så verkar det som en roman, men det är ganska glest mellan raderna och hyfsat stor text, så den är inte riktigt så lång som den först verkar. Vad som är irriterande när man läser är att hela boken är satt i felstil.

Innehållet då? Ja, den som gillar klassisk cyberpunk kommer att få sitt lystmäte. Det vimlar av dataintrång, hackers, konspirationer, teknikmumbojumbo, droger och allt man väntar sig.

Beskrivningarna av tekniska prylar är totalt hejdlösa och saknar all kontakt med verkligheten, speciellt som boken ska utspela sig under 1999. Dock så tycker jag att det är gjort med glimten i ögat, så effekten blir mest att stämninen blir den rätta. Huvudpersonens dator beskrivs såhär:

Risci hade byggt om och trimmat däcket för hand, varje kisel i nätmodulens kretsar var optimerade och han hade maxat USB-portarna med 64-Giggare. Trots att däcket hade ett par år på nacken och var ett genuint hembygge med sina begagnade LED-signaler, sitt råbarkade hölje i svart lättmetall och den tejpade fiberoptiken så var det en kraftfull sak [...] Risci orienterade sig på skärmen med de dubbla TB-handskarna som var smorda med synapser och signalerna flöt fint med sin trådlösa koppling till däcket.
Till skillnad från mycket annan cyberpunk finns det inte så mycket av virtual reality, det mesta pågår utanför datorerna (vilket oftast är en fördel). De beskrivningar av datoraktiviteterna som finns i boken är dock minst lika hejdlösa som den av datorn ovan:
Han kopplade upp sig bakvänt och spegelkörde kvadratroten ur hypotenusan mot figgarna och därefter sydde han ihop säcken med en holografisk 3D agent som stelnade, renderingen med artificiell intelligens över trettiofem stordatorer på fyra olika kontinenter tog honom bara sju minuter sedan han alarmerat sitt global nätverk av kontakter om den pågående processen.

Boken utspelar sig i ett Stockholm som har förfallit till typisk cyberpunkruffighet. Den anledning som anges är att Internet kollapsat och anarkin spritt sig. Ur spillrorna av Internet reser sig en organisation kallad Global Hacker ledd av Silver-Jesus och bygger upp enn nytt, oberoende nätverk tillgängligt för alla.

Huvudpersonen Risci är naturligtvis så desillusionerad som vi förväntar oss att han ska vara. Efter att Internet kollapsat och hans Marianne dött så förfaller han till att bli en nätknarkare; han tillbringar allt mer tid på webben. Plötsligt en dag blir han indragen i en härva där han förväntas skaffa fram information åt ljusskygga företag. Jakten kan börja, bland nätverk, hackers och motorcykelgäng.

Språket i boken är bitvis lite taggigt och innehåller en del anglicismer trots att boken är skriven direkt på svenska. Å andra sidan finns det en del underbara formuleringar och oväntade men lyckade ordvändningar som jag tycker mer än väl uppväger problemen ovan.