Nancy Kress: The Price of Oranges (1992)

Pulphouse, 46 sidor.

Det här är egentligen en novell publicerad som en separat bok. Det är en tidsresehistoria där en gammal man har upptäckt att det i garderoben i hans hotellrum finns en utgång i bakänden som mynnar ut i 1937. Han har använt sig av den flitigt för att dryga ut sina pengar genom att ta med sli slitna sedlar till 1937 och sedan göra sina inköp där istället och hoppas på att ingen tittar på årtalet på sedlarna.

Har har ett bekymmer: hans dotterdotter Jackie blir bara magrare och magrare och alla böcker och noveller hon producerar är konstiga skräcksaker som han inte förstår sig på.

För att råda bot på detta och få Jackie att dels se lite positivt på livet och dels lägga på sig lite grann så bestämmer han sig för att försöka få henne att träffa en man. Av någon oförklarad anledning så får han för sig att hans plan kommer att fungera bättre om mannen i fråga tas från 1937 än ur nutiden.

Jag har lite svårt att bestämma mig för vad jag ska ge den här historien för omdöme. Rent berättartekniskt så är den OK och det är inget fel på språket. Det som är problemet är att anledningen till att ta mannen från 1937 mest verkar vara en förevändning för att kunna skriva en historia om en person från en annan tid som hamnar i nutiden.