Iain Banks: The Bridge (1986)

HarperPrism, 246 sidor.

Det här är en av Banks' icke-sf-böcker, och egentligen innehåller den ingenting som placerar den i genren. Trots det tycker jag att den har en viss sf-känsla. Oavsett vilket så är det en mycket bra bok, så vare sig du vill ha bra sf eller bara en bra bok så rekommenderar jag The Bridge. Eftersom det förtar upplevelsen lite grann av boken om jag förklarar allt för mycket om hur saker och ting hänger ihop så tänker jag vara lite vag nedan.

Handlingen utspelar sig på en gigantisk bro (baserad utseendemässigt på den gamla tågbron över Firth of Forth vid Edinburgh) som sträcker sig över ett ospecificerat vatten. Överallt på den gigantiska bron bor det människor. Ingen vet varifrån bror går eller vart eller hur den har kommit till, bara att det åker tåg på den.

Bokens huvudperson är en man som kallas John Orr. Han har räddats ur havet kring bron och har tappat allt minne av vem han är och vad han har gjort tidigare i sitt liv. När boken börjar går han i terapi för att komma underfund med vem han är och försöka få tillbaka sina minnen. Hans läkare låter honom berätta sina drömmar och försöker sedan analysera fram något vettigt. Till en början har Orr dock inga drömmar, utan han hittar på saker som han sedan berättar för läkaren. Efter ett tags behandling börjar han så att drömma och dras samtidigt in i en kärlekshistoria med Abberlaine Arrol, broöveringenjörens dotter.