K. W. Jeter: Dr. Adder (1984)

Bluejay Books, 231 sidor.

Den här boken är lite grann av en myt inom science fiction. Mer än tio år innan boken publicerades gav en akademiker manuskriptet till Dr. Adder till Philip K. Dick. En av hans studenter hade skrivit boken och han tyckte att den var speciell. Dick läste den och gjorde sedan vad han kunde för att hjälpa till att få den publicerad. Trots hans insatser skulle det ta många år innan boken till slut kom i tryck. Redan innan dess hade dock många andra författare läst den och influerats av den.

Man kan å andra sidan förstå att de flesta förlag tänker sig för en extra gång innan de publicerar en bok som Dr. Adder. Dr. Adder är en kirurg i ett framtida nedgånget Los Angeles som lever på att plastikoperera horor. Nu talar vi emellertid inte om vanliga plastikoperationer med ansiktslyftningar och bröstimplantat, utan om totala omkonstruktioner av personerna, allt efter deras egna inre drömmar, ofta okända även av de själva men framlockade av Dr. Adder. I det dekadenta samhälle som boken utspelar sig i finns det en marknad för de groteska varelser som kommer ut från hans operationssal---varelser med tio bröst, inga ben eller armar, flera vaginor---allt kan skapas av Dr. Adders skalpell.

Trots detta är det inte Dr. Adder som är bokens huvudperson. Den handlar egentligen om E. Allen Limmit. Han arbetar på en hönsfarm där man föder upp gigantiska hönor för att använda som en mycket vital ingrediens i den bordell som hänger ihop med farmen. Det enda han tar med sig när han åker ifrån farmen hans far en gång grundat är en väska med någonting som han ska lämna till Dr. Adder. Vad tänker jag låta vara osagt, men det är ytterligare en av de saker i boken som gör att den känns som väldigt typisk cyberpunk---långt innan cyberpunk var uppfunnet. Det förfallna, dekadenta Los Angeles med horgatan Interface rakt igenom känns som taget rakt ur Blade Runner. Det finns till och med någonting som liknar cyberspace. Det framställs på lite annorlunda sätt än vad som är vanligt numera, men med tanke på att boken skrevs 1972 så är det ganska långt före sin tid.

Dr. Adder är en intressant bok, även om den på grund av sitt innehåll nog inte är för alla. Den har haft stort inflytande på sf-genren utan att för den skull göra vare sig själv eller K. W. Jeter speciellt kända. Det skulle vara intressant att veta var science fiction skulle ha varit idag om Dr. Adder hade blivit publicerad av ett stort förlag när den var nyskriven.