J. Michael Straczynski: Demon Night (1988)

Berkley, 310 sidor.

Det här är Babylon 5-skaparen J. Michael Straczynskis första och såvitt jag vet enda roman hittills. Förutom den verkar han ha publicerat något dussin noveller. Som man kan gissa av bokens namn så är det inte science fiction utan skräck det handlar om.

På flera stycken blurbar på boken så jämförs den med Stephen King och för en gångs skull tycker jag att jämförelsen inte är helt malplacerad. Det finns en del uppenbara likheter som att handlingen utspelar sig i en liten landsortshåla i Maine. Mer intressant är att känslan av närvaro är densamma. Tack vare massor av små nedslag i vardagslivet hos den lilla stadens invånare känner man att man känner dem ganska väl. Inte bara så att man vet vad de heter och hur de ser ut, utan man vet framför allt en del om hur de tänker och vad det är som driver dem. Bra är det också, för den delen.

Handlingen kretsar kring Eric Matthews som en gång växte upp i den lilla staden Dredmouth Point men som sedan flyttade därifrån till släktingar efter att hans föräldrar dött i en bilolycka. På senare tid har han flyttat fram och tillbaka för att slippa allt för mycket ingående frågor från sin omgivning. Han har drabbats av drömmar där han återupplever bilolyckan. När han vaknar är hans lägenhet förstörd. Det är dessutom lite svårt att förklara hur han i sovande tillstånd skulle kunna förstöra ett akvarium så att det blir glassplitter i flera väggar. Han hör dessutom röster i huvudet som säger åt honom att komma hem. Till slut bestämmer han sig för att resa tillbaka till sin födelsestad för att se om han kan få någon lösning på sina problem. Naturligtvis finns det också lite mystiska saker som Indian Caves, en hotfull grotta som de lokala indianerna har kopplingar till. Det sista Erics far sade, fastklämd i bilen var "... watch", samtidigt som han pekade på grottorna.

En skojig detalj är den blurb på baksidan av boken som lyder "Straczynski has a deft hand with shadows ...". Det har ju, om vi säger så, blivit ännu sannare sedan det skrevs.