Annika Lidne: CoMa (1995)

Richter, 359 sidor.

CoMa är en nyutkommen svensk cyberpunkroman. Det är dessutom författaren Annika Lidnes första roman, såvitt jag vet. Om jag inte missminner mig så är hon "journalist i IT-branschen" eller någonting i den stilen, så miljön ligger väl ganska nära till hands.

För de som inte redan har hört det så är CoMa namnet på den jättelika stadsmassa som har uppstått när COpenhagen och MAlmoe har vuxit ihop. Tänk Gibsons BAMA/The Sprawl så har du fattat.

Handlingsmässigt är det ganska standardiserat. Det finns fantastiska hackers utan några större sociala färdigheter, en tuffing med artificiella arm, en ung oskyldig flicka från landsbygden, en kvinnlig kung fu-mästare, artificiella intelligenser, cyberspace, förfallna städer, japaninfluenser och allt det andra som man är van vid. Det som händer är lite mystiska händelser där personer som varit uppkopplade på Nätet drabbas av total hjärninfarkt, informationssökning, raider, ja, ni vet säkert redan.

Dock så är det ganska trevligt skrivet; man drar med och lägger ogärna boken ifrån sig. Jag gillade de små mystiska kapitelingresserna, även om det ganska snart framgick vad de egentligen bestod av. Eftersom slutet (naturligtvis) är öppet så är det fritt fram för uppföljare, någonting som författaren enligt rykten tydligen är i full gång med. Även om jag kanske har låtit lite negativ ovan så kommer jag utan tvekan att läsa även nästa del om det nu kommer någon. Eftersom detta är en förstabok så får man ju dessutom se mellan fingrarna med vissa misstag. Med lite mer erfarenhet och mer originell plottning så tror jag att Annika Lidne kan producera riktigt intressanta saker.

Slutligen ska jag väl nämna att Annika Lidne är hedersgäst på SF-kongressen Wasacon som går av stapeln i Stockholm 14-15 juni.