Clifford D. Simak: City (1952)

Ace, 252 sidor.

City består av ett antal noveller som visar situationen på jorden längre och längre fram i tiden. Dock är det inte mycket som är sig likt. Människor är glömda; nu är det hundarna och myrorna som är de som styr.

Det riktigt intressanta med boken tycker jag dock är berättartekniken. Det hela läggs fram som ett antal legender om hundarnas urtid och de mytiska människorna. Varje novell har en kort introduktion där en hundvetenskapsman sammanfattar vad som är känt om legenden, vad olika tolkare bland hundarna har sagt om den tidigare och vad han tror om dess autenticitet. Några av dem betraktas som rena legender eftersom de innehåller sådana underliga saker som hundar som inte kan tala och som underkastar sig människorna som ett slags husdjur. En annan betraktas som ett slags skapelsemyt då den visar hur en man som heter Webster modifierar sina hundar så att de lär sig tala. Naturligtvis kan en sådan historia inte vara sann, men den kan ju trots det ha ett visst intresse som illustration av hur hundar förr i tiden försökte rationalisera sin skapelse.

Jan kan inte annat än instämma i de entusiastiska blurbarna på boken ("great science fiction classic" och liknande)---City är mycket läsvärd.